Ny rapport: Sveriges bönder är bäst på miljö och klimat!

1 november, 2018
Sveriges bönder är bäst på mat och miljö

Mat och miljö, hur hänger det ihop? Precis som allt vi konsumerar, har maten vi äter en miljöpåverkan. Men om man väljer mat från Sveriges bönder kan man vara säker på att man gör både klimat och miljö en tjänst!

I dag publicerade Naturvårdsverket en ny rapport, som man kan läsa här. Den visar att 75-90 procent av de bekämpningsmedel och antibiotika som används för att ta fram maten vi äter i Sverige, sker utomlands.

Importerad mat, exporterad miljöpåverkan

Genom att äta importerad mat, bidrar man alltså till miljö- och klimatpåverkan i andra länder. Egentligen är det inte så konstigt, det är ju precis samma sak som om man köper en tröja producerad i Kina. Bomullen ger upphov till klimatpåverkan där den odlas. Fabrikerna i Kina släpper ut sin beskärda del av utsläpp och sedan har vi transporterna.

Som bekant kan vi inte producera allt i Sverige och då är det i högsta grad berättigat att vi importerar.

Onödig import ger ökad miljöbelastning

Det finns dock en hel del matvaror, som vi importerar men egentligen skulle kunna producera själva. Istället för denna ”onödiga” import borde vi se till att ge Sveriges bönder möjligheten att öka den inhemska produktionen. Då tar vi  ett högre ansvar för de utsläpp som vår konsumtion ger upphov till, skapar jobb i hela landet och får mer sjysst och hållbar mat. En annan positiv effekt är att vi som land blir bättre rustade om det skulle bli en kris, sommarens torka visar tydligt på behovet av en robustare svensk matproduktion. 

Lätt att välja svenskt

Genom att följa säsongens variationer får man en bra hjälp i att välja svenska råvaror. (Dessutom kan man kolla efter ”Från Sverige märkningen”).

När det gäller kött och andra produkter från djurriket – välj svenskt så bidrar du inte till en ohållbar antibiotikaanvändning. Vi som gillar svensk mat vet redan om att Sveriges bönder är bäst i världen. Detta gäller djuromsorg, låg antibiotikaanvändning och miljöhänsyn i odlingen. Och nu har vi ytterligare en rapport som visar på detta!

Så välj svensk mat och glöm inte att våga fråga var maten kommer ifrån när du äter på restaurang.

Läs mer: Var kommer maten ifrån?

Läs mer: Därför ska du sluta äta importerat kött

//Kattis

Lergryta en favorit i köket
Äter du hållbar fisk?