Lergryta en favorit i köket

10 november, 2018
lergryta

Det är bara att erkänna att när det kommer till köksutrustning är jag hopplöst omodern. Så även om det finns massor av moderna maskiner och grunkor som både kan spara tid och minimera risken för matlagningskatastrofer, typ tryckkokare och sousvide-maskiner, så är det ändå inget som överträffar min älskade lergryta!

Min lergryta, som är en bröllopspresent, är vid det här laget över 20 år. Så den har minsann varit med om både det ena och det andra. Den ser kanske inte så mycket ut för världen, men det den kan åstadkomma är helt fantastiskt. Den förvandlar den enklaste köttabit till en mör delikatess och ger på köpet en fantastisk sky som gör min sås så där perfekt mustig. Och allt det där fixar den medan jag gör nåt annat.

Jag skulle gissa på att jag lagar mat i lergryta i snitt en gång i veckan. Oftast hel kyckling, som på detta sättet blir så gudagod att jag inte vet nåt bättre. Men så klart är det också där i som söndagssteken, alla olika ”pulledkött-bitar”, köttgrytor och köttfärslimpor får ligga och gotta till sig.

När man lagar mat med lergryta behöver man inte vara så himla petnoga, det blir liksom nästan alltid gott ändå. Och det är så enkelt. Man bara lägger grytan i kallt vatten i tjugo minuter, lägger i köttet och dess smaksättning. Sen hivar man in hela grytan i en kall ugn och drar på en redigt hög temperatur. När det är klart går man iväg och gör nåt annat i en eller ett par timmar. Jag tycker nästan att man känner på doften när det börjar bli läge att kolla om det är klart. Och man behöver inte vara orolig att går för länge, för om man har en lergryta blir det aldrig torrt.

En viktig sak att tänka på är att se till att det bara hamnar svenskt kött i din lergryta. Varför kan du läsa i Kattis artikel om antibiotikaresistens.

Nedan tipsar jag om mina tre lergryte-favoriter:

kyckling i lergryta
Kyckling i lergryta är en familjefavorit.

1, Helstekt kyckling med smak av citron, chili och vitlök
Helstekt kyckling är en favorit som jag ofta gör. Jag och dottern gillar benen och grabbarna filéerna, så det är liksom en perfekt match att dela en kyckling på fyra i vår familj. Men det är också perfekt att ha lite färdiglagat kycklingkött i kylen ifall man vill göra en god matig macka, en smarrig pastasås eller en god kycklingsallad.
För bästa smak tar jag och tjoffar i ett par vitlöksklyftor, en halv citron, en chili, lite morot, en lök, ev några stjälkar persilja, i och runt kycklingen. Sedan penslar jag med en blandning av smält smör och soja, och drar några varv med pepparkvarnen över. Efter ca 1,5 timme i ugnen är den klar och då tar jag bort locket, sänker temperaturen till ca 200 grader och låter kycklingen få riktigt fin färg.

2, Fläskstek med smak av vitlök och örter
Fläsksteken blir alltid så saftig och mör när du kör den i lergryta. Jag brukar göra små skåror i steken som jag petar ner några vitlöksklyftor i, och sen kryddar jag  med salt, peppar och timjan. För att dessutom få en riktigt smaskig sås brukar jag lägga i morot, lök och persiljekvistar bredvid köttet i grytan så att skyn blir så det där härligt mustig. Hur länge steken ska vara i ugnen beror på hur stor biten är, men jag brukar kolla med termometer så att den är ca 72 grader när den är klar.

3, Saftig köttfärslimpa med bacon
Om man gör köttfärslimpan i lergrytan blir den supersaftig och god. Jag brukar blanda ihop en helt vanlig köttfärssmet, med havregryn, mjölk, ägg, stekt lök, salt och peppar. Den ska vara lite lös. Och när jag tjoffat ner smeten i lergrytan lägger jag några rader bacon över. Sen är det bara att vänta i ungefär en timme tills köttfärslimpan är klar att avnjutas med lite kokt potatis och en härlig brunsås gjord på köttskyn som är kvar i lergrytan.

Vill du få ännu fler tips på vad man kan laga för gott i sin lergryta kan du kolla in den här sidan där ICA samlat lergryterecept.

Ps: Eftersom min lergryta är över 20 år är min stora skräck att den snart ska spricka och gå sönder. Jag har letat efter exakt samma typ av lergryta i flera år utan att lyckas. Så om du som läser detta vet var man kan få tag på en likadan som den ni ser på bilden (fyrkantig form och den undre delen är lite glaserad på insidan) skulle jag bli supertacksam för tips!

Så kan du motverka antibiotikaresistens!
Ny rapport: Sveriges bönder är bäst på miljö och klimat!