Sluta äta importerat kött – för antibiotikans skull

3 maj, 2018
Sverige är det land i EU som ger minsta antibiotika till sina lantbruksdjur. Genom att medvetet välja svenskt kött och mejerivaror bidrar man inte till den ökade spridningen av antibiotikaresistens.

För det första, tack för ert engagemang på mitt förra inlägg om vikten av att fråga om matens ursprung på restaurang! 
När det gäller råvarans ursprung är den vanligaste frågan jag får: Varför är det viktigt? Det stavas antibiotikaresistens och det tänkte jag utveckla.

Antibiotikaresistens

Som många av er säkert redan vet, är ökad antibiotikaresistens ett globalt problem. Det betyder att allt fler sorters antibiotika slutar fungera för att bakterierna utvecklar ett sätt att försvara sig mot den verksamma substansen. Det kan leda till att vi inte har någon antibiotika som fungerar i framtiden.

Världshälsoorganisationen, WHO, menar att det är ett av vår tids största hot mot mänskligheten.

Utan antibiotika kan man dö av något så simpelt som en förkylning som utvecklar sig till en lunginflammation. Sjukvården skulle få väldigt svårt att behandla cancerpatienter eller utföra operationer. Unga, sjuka och gamla med nedsatt immunförsvar är de som dör först. Om man inte längre kan behandla bakteriella infektioner, kommer fler att dö helt enkelt och kostnaderna för sjukvården kommer sannolikt att gå upp. Det är en framtid som vi måste kämpa för att motverka. Men då gäller det att ta ansvar för antibiotikan även när man äter.

Vad är dyrt?

Sveriges djuruppfödare använder minst antibiotika i uppfödningen i EU. I Europa är det bara Norge och Island som ligger lägre än oss. Vi har friska djur som inte behöver behandlas med medicin. Men det är inte gratis, våra bönder har investerat i stallar och rutiner som kostar pengar, det är en av anledningarna till att svenskt kött ofta har en högre prislapp.

Jag tycker dock inte att svenskt kött är dyrt. Det som är dyrt är att köpa kött från en djurhållning som leder till ökad antibiotikaresistens. Välj istället kött och mejeriprodukter från en hållbar djuruppfödning som tar ansvar för antibiotikan.

Detta resonemang är relevant även om man är vego. De flesta grödor framställs ju faktiskt med hjälp av gödsel som kommer från djuren.

Antibiotika till friska djur

Globalt sett används två tredjedelar av all antibiotika inom djuruppfödning, dessutom helt i onödan till friska djur. En tredjedel används inom humanmedicinen.

Problemet grundar sig i att man inom djuruppfödning i många andra länder ger djuren antibiotika trots att de är friska. De gruppbehandlas i förebyggande syfte för att råda bot på de problem som finns inom uppfödningen. Det är nämligen billigare än att bygga om och ändra rutiner. Det finns även länder där man fortfarande ger djur antibiotika för att de ska växa snabbare, det finns inget hållbart eller rimligt i det.

Så kan du äta med gott samvete:

  1. Ät svenskt kött. Tycker du det är dyrt, ät då mindre kött men satsa på kvalitet när det gäller.
  2. Ät mer viltkött.
  3. Satsa på lokalproducerade grönsaker.

 

//Kattis

Godaste kroppkakorna och inspiration från mormors kokbok
Burgarbuffé när födelsedagsbarnet själv får välja - tre recept som är bra både för smaken och plånboken