Godaste kroppkakorna och inspiration från mormors kokbok

6 maj, 2018
Kroppkakor

Ett av de bästa tipsen till den som vill hitta recept som passar för svenska råvaror är att rota fram mormors gamla kokbok. Förr i tiden, när vi inte importerade såna extrema mängder som vi gör idag, fick man ju nöja sig med att laga mat av det som kunde produceras här.

Min fina mormor, som är 88 år och still going strong, är en fena i köket och jag älskar att bläddra i hennes kokböcker som är från 50-talet. Men helt ärligt är det en hel del maträtter i de där kokböckerna som jag tror att jag får rätt svårt att sälja in här hemma. Eller vad tror ni tonåringarna skulle tycka om delikatesser som lungmos, fågel i gelé och a-la-daube på ål? Måste nog erkänna att till och med jag som verkligen gillar att testa ny mat känner mig lite tveksam till att kasta mig över just de där recepten…

Å andra sidan finns det en hel del fantastiskt goda klassiker där. Min absoluta favorit är kroppkakor. Mormors kroppkakor ser inte riktigt ut som de finns i affären, och jag kan hålla med om att de rent estetiskt kanske inte är det vackraste som kan hamna på en tallrik. Men smaken… Inget får mig att känna mig så rik som när jag fyller frysen med mormors kroppkakor paketerade två och två för att passa perfekt som matlåda när man inga rester har.

Här nedan hittar ni recept och beskrivning på hur min östgötska mormor gör sina kroppkakor Ett tips är att ni snabbt skrider till verket- för det är vinterpotatis som krävs till de här delikata rackarna!

Mormor Gullvis kroppkakor

Det här behöver du:
1 kg vinterpotatis
4 dl vetemjöl
1 msk salt
1 ägg

Till fyllningen:
ca 200 g rimmat fläsk
1 gul lök
Smör
vitpeppar

Gör så här:
1, Skala och koka potatisen.

2, Hacka lök och stek den mjuk och glansig i en stekpanna med en klick smör i.

3, Strimla fläsket i små bitar och stek gyllenbruna.

4, När potatisen är kokt häller du av den och låter den svalna.

5, Koka upp saltat vatten i en stor kastrull.

6, Stompa/mosa potatisen, som om du skulle göra potatismos.

7, Knåda in mjöl, ägg och salt i potatisstompet tills det blir en mjuk och smidig deg.

8, Rulla ut degen i en korv som du sedan skär i ganska tjocka skivor. Platta till skivan och lägg ca 1 tsk av fyllningen där i och knip sedan ihop kroppkakan. Se till att den är helt tät så ingen fyllning rinner ut.

9, Lägg kroppkakorna några i taget i det kokande vattnet. Låt sjuda 8 -10 minuter. Kroppkakan är färdig när den flyter upp till ytan. Ta upp med hålslev.

10, Ät med lingon och en klick smör!

(obs! Bilden nedan innehåller inte alla delar av det som ska göras för att det ska bli kroppkakor!)

Kroppkakor

Fäviken – svensk mat i världsklass
Sluta äta importerat kött – för antibiotikans skull