Äter du mat? Då berör torkan dig

29 juni, 2018
Äter du mat? I så fall berörs även du av rådande torka.
Det är inte bara bönderna som lider av torkan. Äter du mat? I så fall berörs även du.

Just nu skriver media överallt om torkan och vad den betyder för landets bönder. Men många missar poängen om hur torkan påverkar hela samhället.

Alla äter vi mat, ofta tre gånger om dagen, ibland kanske till och med mer än så. Maten kommer från bönderna, Sveriges bönder, bönder på andra sidan jordklotet eller någonstans i Europa. Hur som helst så kommer all mat på ett eller annat sätt från en bonde.

I dagsläget är det torrt i hela landet, riktigt torrt.  Från fler håll får jag rapporter om bönder som uppskattar ett skördebortfall på allt mellan 20 och 70 procent. Det kan bli en ekonomisk katastrof för våra bönder, hur illa det blir beror på sommarens väder. Hade vi levt i en annan tid eller annat land, hade det sannolikt inneburit svält.

Ekollon till middag? Hade vi levt för 150 år sedan hade det kunnat bli en verklighet i höst. Faktum kvarstår dock att befolkningen i många fattiga länder i världen svälter om skörden slår fel. Här kan vi luta oss mot import då vi själva bara kan förse runt hälften av befolkningen med svenskproducerad mat.

Torka ledde till död och svält

Fundera en stund över hur detta hade påverkat er om ni bodde i ett fattigt land eller om ni bodde i Sverige för en sådär 150 år sedan. Du och din familj hade troligen stått på tröskeln till svält i höst, när den uteblivna skörden blir ett faktum. Kanske hade ni gått ut och samlat rönnbär, käkat mossa, gjort barkbröd, ätit halm eller knaprat ekollon. När de var slut kanske du hade ätit upp dina läderskor, kanske hade ni packat väskan och emigrerat till USA.

För den nyfikne finns det en intressant dokumentär om detta på SVT Play öppet arkiv ”Ett satans år”.

Läs mer: Nödåren 1867 – 69 (Populär historia)

Torkan påverkar alla

I dag kan vi känna oss hyfsat trygga i att importerad mat kommer att se till att vi inte svälter. Kanske påverkas matpriset något, men vi kommer att överleva. Kan dock erkänna att jag inte är beredd på någon längre kris.

När det torra gräset knastrar under fötterna, tänk då på bönderna. Och önska dem regn, men tänk också på dig själv, din familj och dina barn som behöver mat. Torkan är inte bara en angelägenhet för de som producerar mat, det är en angelägenhet för alla som äter.

Läs mer: Är maten för billig?

//Kattis

Läs också: Bunkra mat – varorna du bör ha hemma vid en krissituation

Utflykta mera - med gottepåse från gårdsbutiken
VM-feber och tyska pretzels som tog ungdomarna med storm