Utflykta mera – med gottepåse från gårdsbutiken

7 juli, 2018

Vem älskar inte en utflykt? Jag gör det iallafall. Vid närmare eftertanke skulle jag kunna vara den person i världen som älskar en utflykt mest av alla!  Och jag har blivit något av en expert på att fylla mitt liv med utflykter. För med rätt inställning, nånstans att ta vägen och så klart (eftersom det är jag som skriver detta…) nåt att dricka eller äta så har man utflykten som i en liten ask.

När jag på ett enkelt sätt vill få till en liten utflykt i vardagen förvandlar jag hundpromenaden till en utflykt. Jag fyller min minsta termos med kaffe och tar med mig den och jycken ut i skogen. Ett annat tillfälle som är som är perfekt grundmaterial för en utflykt är när jobbet kräver att jag åker nånstans. Har jag riktig tur är det är fler som ska med på färden och då gör jag oftast en laddning äggmackor och slänger ihop en snabb sats kolakakor som jag överraskar kollegorna med.

Nu när det är sommar och semester ser jag så klart till att utflykta så mycket jag bara kan. I vår familj är vi stora fans av den svenska sommaren och håller oss gärna på hemmaplan eller i vår stuga. Tack vare allemansrätten har vi fantastiska möjligheter att njuta av vår fina natur som erbjuder så många olika miljöer. Här omkring där vi bor kan vi både strosa omkring djupt inne i en mossig John Bauer-skog, sitta högt upp på ett berg och blicka ut eller vandra längs en grusväg med betande djur och svajande sädesfält längs sidorna. Och när vi är i stugan är det sjön som är främsta utflyktsarenan. Att puttra ut med vår lilla snipa i norra Vätterns skärgård är en sån lyx!

jordgubbe
Alla älskar en utflykt!

När det kommer till utflyktsmaten brukar jag hålla mig till sånt som man kan äta utan bestick. Kaffe och macka är en klassiker, allt från en enkel ostmacka eller äggmacka till lite matigare tunnbrödsrullar brukar få följa med på våra utflykter. Men mitt allra bästa tips så här års är att åka till en gårdsbutik och plocka ihop en godispåse med allt det underbart gottiga som mognar i landen nu. Små fina tomater i olika färger, några minigurkor, sockerärtor, morötter och en liten låda jordgubbar eller hallon är världens godaste matsäck. Om man vill lyxa till det ytterligare kan man mixa ihop en superenkel och god svensk variant av hummus (se recept nedan) och lägga i en burk. Supergott att dippa grönsakerna i eller kleta på en bit bröd!

Så min uppmaning til er alla – utflykta mera! Tänk på att den svenske bonden är den som ser till att det finns så fantastiska miljöer att utflykta i- och därför är det självklart att matsäcken ska vara gjord på svenska råvaror.

svensk hommus
Goidaste svenska hummusen svänger du ihop på ett kick!

 

Svensk bönhummus

1 paket svenska små vita bönor, 290 g
1 vitlöksklyfta
1 msk rapsolja
1 msk sesamfrön
1 krm spiskummin
Salt efter smak

Mixa till en slät kräm och njut!

Snabbsaltad gurka utan ättika och socker
Äter du mat? Då berör torkan dig