Snabbsaltad gurka utan ättika och socker

13 juli, 2018
snabbsaltad gurka

Jippie! Nu är det gurktider igen! Och eftersom jag är född östgöte (guschelöv) finns det inte någon som helst tvekan om vad jag gör om jag lyckas lägga rabarber på lite smågurkor. Det blir den östgötska specialiteten snabbsaltad gurka. I mängder.

Jag är inte helt säker på detta, men jag tror i alla fall att den snabbsaltade gurkan som jag talar om är speciellt vanlig i Östergötland. Där finns den att köpa både i lösvikt och i små hinkar i så gott som alla mataffärer. Men så fort man kommer över länsgränsen ner till Jönköping, där vi bor större delen av året, blir det betydligt svårare att få tag på det gröna (eller vita) guldet. Jag brukar då och då få frågan om jag inte kan köpa med mig en hink eller två och smuggla över länsgränsen till vänner som också insett storheten i denna gurkan.

Men lyckligtvis kan du också göra snabbsaltad gurka själv. Och det bästa av allt är det är så enkelt att det är omöjligt att misslyckas! Tricket är att få tag på fina svenska små gurkor, som tex kan kallas Västeråsgurka. Är du riktigt lycklig får du tag på kungen av smågurkor, som enligt mig är den vita smågurkan. Ju färskare gurka desto bättre tycker jag och köper därför helst i gårdsbutik (och när du ändå är där tycker jag att du ska lägga dit en extra slant som dricks eftersom bonden nu i den här extrema torkan sliter hårdare än någonsin för att få fram mat till oss).

I vår familj är alla helt galna i den här snabbsaltade gurkan, vi har den på frukostmackan, som ett gott mellis efter badet, i en grönsallad eller som tillbehör till det grillade. Så var beredd på att den tar slut snabbt som blixten! Se det härliga receptet nedan!

Snabbsaltad gurka
Snabbsaltad gurka utan ättika och socker- när östgöten själv får välja!

Snabbsaltad gurka på östgötavis

Det här behöver du:

1 kg smågurkor
1 l vatten
0,8 dl salt
En näve dill (helst dillkronor, men det går bra med en dillkvist också)
Om du har tillgång till några svartvinbärsblad kan du kasta i dem också, så blir det ännu lite godare.

Så här gör du:

1. Skölj gurkorna och pigga små hål i dem med gaffel.
2. Häll upp vatten och salt i en stor burk eller bunke med lock. Rör om tills saltet löst sig.
3. Kasta i gurkor, dill och ev svartvinbärsblad. På med locket och ställ i kylen.
4. Efter ungefär ett dygn är de färdigsaltade och redo att dyka in i din mun.

Tjälknölen räddar dig från att svettas vid spisen
Utflykta mera - med gottepåse från gårdsbutiken