Tjälknölen räddar dig från att svettas vid spisen

9 augusti, 2018
Tjälknöl

När det är 30 grader ute och nästan lika varmt i köket finns det många saker jag hellre gör än ställer mig vid spisen och lagar mat. Så en vanlig sommar brukar vi i den här familjen flytta en stor del av matlagningen utomhus, närmare bestämt till grillen. Men den här sommaren har som ni vet inte varit vanlig på något sätt.

För det här är sommaren då vissa av oss kunnat njuta av oändliga bad, solnedgångstittande utan mygg och lata stunder i skuggan medan andra jobbat hårdare än de någonsin gjort. Min tacksamhet till de hjältar som i sommar arbetat dygnet runt med att slita med bevattning, stängsla eller köra runt på allehanda små åkerlappar för att försöka samla mat till djuren för att jag ska kunna få mat på bordet är oändling. Likaså min beundran och tacksamhet till de som kämpat mot lågorna med brandslangar eller gödseltankar för att rädda skogen, så att jag fortfarande ska kunna torka mig i ändan med toapapper och kunna köpa hållbara produkter av trä.

I jämförelse med er är jag bara en liten lort! Fast jag är en tacksam lort. Som gärna vill göra det jag kan för att göra läget bättre. Rådet jag har fått är att köpa svenskt. Men som ni vet är det ju det jag redan gör, så i praktiken har jag ännu inte gjort en enda sak annorlunda. Eller möjligen har jag börjat välja grönsaker lite annorlunda. För nu är det de fulaste jag är ute efter, de som har skönhetsfläckar efter torkan och därför riskerar att bli över. Vi försöker också äta rent i våra frysar så att vi får plats för extra mycket kött när hösten kommer och djuren ska stallas in. Tänker att det kanske kan hjälpa att man köper på sig ordentligt med kött direkt från en bonde då. Har ni några andra ideer om vad jag kan göra får ni gärna tipsa mig!

Men tillbaka till där jag började den här texten – vid grillen. Eller rättare sagt vid den grill som i sommar fått stå oanvänd pga av brandrisk. Utan den blir man ju liksom tillbakatvingad till det varma köket om man vill äta kött och annat som måste tillredas. För att slippa stånka vid stekpannam har jag i sommar gjort ugnen till min bäste vän. Och allra bäst har den jobbat sena kvällar och nätter då den tagit hand om mina köttbitar som legat och gottat sig i låg värme i ugnen medan jag sovit.

Pulled pork, texas chili och kyckling i lergryta är fantastiska rätter som man gör utan att behövas svettas en enda minut vid spisen. Likaså den rätt jag vill slå ett slag för här – tjälknölen. Det är så himla enkelt: släng in en frusen bit nötkött i ugnen på 75 grader ca 12 timmar innan du planerar att gå upp på morgonen. Njut av kvällen, sov som en prins eller prinsessa och vakna till en alldeles perfekt stek som du då slänger ner i en saltlag. Fyra timmar senare har du en underbar delikatess att bjuda på (eller moffa i dig själv).

Tjälknöl med chili- och vitlökssmak

Det här behöver du:
ca  1,5 kg fruset nötkött, typ nötstek eller fransyska. Viltkött funkar precis lika bra.

Saltlag
1 l vatten
1 dl salt
1/2 dl socker
1 hel chili
2 vitlöksklyftor

Så här gör du
Kasta in steken direkt från frysen in i ugnen på 75 grader. Ca 12 timmar senare kan du kontrollera temperaturen, den brukar då vara ca 60 grader, vilket i mitt tycke är perfekt. Vill man ha den mer genomstekt får den vara inne en stund till, vill man ha köttet rödare är det kortare tid som gäller, men det där vet ni ju.

Koka upp vatten, salt och socker. Släng i kryddningen, det vanliga är enbär, men här har jag valt chili och vitlök istället och det är supergott.

Stoppa köttet i ett kärl som är lite trångt och häll över lagen så att hela biten täcks. Efter ca 4 timmar tar du upp köttet och skivar det tunt.

Servera till en god potatissallad och njut av det goda du lagat!

Tjälknöl
Tjälknöl- latmaskens bäste vän!
8 restauranger som väljer svenska råvaror
Snabbsaltad gurka utan ättika och socker