8 restauranger som väljer svenska råvaror

14 augusti, 2018

Sveriges bönder har haft en riktigt tuff sommar medan vi andra lapat sol på stranden. Nu är det viktigare än någonsin att köpa svenskt och stötta våra bönder, vilket de flesta redan gör i butik, men på restaurang ser det annorlunda ut. Det mesta av köttet som serveras på krogen är nämligen importerat och därför kommer jag här med lite restaurangtips på ställen som väljer sina råvaror med omsorg. Sedan är det såklart bra om man också vågar fråga var maten kommer ifrån, även om det kan kännas riktigt obekvämt ibland. Och glöm inte att ge cred till de ställen som väljer sjyssta råvaror, alla gillar ju att få beröm då och då 🙂

I och med att jag bor i Stockholm så blir det i första hand restauranger som ligger här. Men kommentera gärna om du har tips på restauranger som serverar svenskt i ditt närområde!

Läs mer: Sluta äta importerat kött!

8 restauranger som serverar mat från Sveriges bönder

Panic supper

Riktigt trevlig och god vietnamesisk mat på Hornsbergs strand på Kungsholmen. På menytavlan är de väldigt tydliga med att kyckling och kött kommer från Sverige. Jag blir så glad när man inte ens behöver känna sig jobbig och fråga, önskar att fler skrev ut ursprung på menyn eller på en vanlig griffeltavla.

Vad: Vietnamesiska ”bowls” favoriten är fläskköttbullarna.
Pris: Lunch för 99 kronor och tidig middag för 129 (stänger 20.00)

Dog food

Här kan man exempelvis äta riktiga hotdogs deluxe med extra allt eller friterade kycklingvingar. Råvarorna är lokalproducerade och man kommunicerar till och med vilken gård de kommer ifrån, exemplariskt får man säga! Ligger på Industrigatan på Kungsholmen.

Vad: Lyxigare snabbmat, korv och friterad kyckling.
Pris: Korv runt 85 kr, öppet för middag.

Kalf & Hansen

Mysigt ställe på Södermalm i Stockholm. Om man åker tåg kan man även äta ett par av deras rätter i bistron på SJ. De jobbar efter säsong och har till och med inlägg på sin hemsida om ”Månadens råvaror”. De skriver också ut vem som producerat råvarorna på en tavla i restaurangen. Väldigt bra grej!

Vad: Nordisk snabbmat
Pris: Lunch och tidig middag (stänger 20.00) priser runt 85-115 kronor

Frick & Son

Restaurangen ligger på Birger Jarlsgatan och såhär skriver de om sin filosofi gällande råvaror:  ”Vi vill stödja svenska bönder som lägger ner mycket arbete på god djurvälfärd och hög produktkvalitet. Valet av våra mejeriprodukter följer samma filosofi som för köttet. Grönsaker väljer vi efter säsong med fokus på svenska råvaror.” Jag applåderar!

Här kan du äta burgare eller husmanskost, de har också en burgar-foodtruck för catering.

Vad: Burgare och husman
Pris: Lunch och middag, priser runt 135-425

Fotografiska

Jobbar med råvaror i säsong med fokus på vegetariskt och att det ska vara noll svinn. (De lagar till och med mat i ”komposten”) De animaliska inslagen är enligt kocken Paul Svenssons filosofi mer en krydda än huvudingrediens. Kött och fisk beställs som ”side order”.

Vad: Mycket vegomat med smaksättning från djurriket, trevligt att kombinera med besök på utställningen.
Pris: Middag från 405 kronor (serverar även lunch och brunch).

Agrikultur

En restaurang i Vasastan, som verkligen är något extra tycker jag. I våras fick de även en stjärna i Guide Michelin. Här är det säsongsbaserad matlagning som gäller och lokala råvaror.

Agrikultur har även en avknoppning, Bar Agrikultur som ligger på Skånegatan 79 i Stockholm och som är lite enklare där man inte kan reservera bord.

Vad: Liten restaurang med grym, spännande mat och bra service. En härligt upplevelse.
Pris: Satt avsmakningsmeny kostar 885 kr och att köpa till dryckespaket till, gör det enligt mig till en bättre upplevelse men det blir en del pengar, bara att tömma spargrisen 🙂

SWEDISH MOZZARELLA, PICKLED TOMATOES & BREAD CRUMBS #BARAGRIKULTUR

A post shared by B A R A G R I K U L T U R (@baragrikultur) on

Mando steakhouse – Malmö

Mando är den första restaurangen i Sverige att få ”Kött från Sverige märkningen”.  Det betyder att allt kött de serverar är uppfött, slaktat och förädlat i Sverige. Det är stort och grymt jobbat av dem, hoppas fler tar efter!

Vad: Klassiskt steakhouse med garanterat svenskt kött.
Pris: Dagens lunch runt 105 -129 kr och middag huvudrätt mellan 165- 292 kr.

Holy Greens

Salladsbar som finns i Stockholm, Göteborg, Malmö och Helsingborg. De är noggranna med att skriva ut var råvarorna kommer ifrån. De jobbar även med säsongsbaserade grönsaker till salladerna och köper mycket närproducerat.

Vad: Matiga sallader som funkar för både lunch och middag.
Pris: Från 105 kr.

Tipsa gärna om fler grymma restauranger i olika prisklasser som kör svenska råvaror!

Glöm inte att fråga var maten kommer ifrån 🙂

Läs mer: Äter du mat, då berör torkan dig
Läs mer: Är maten för billig?

 

//Kattis

Broccoli-bonanza : 10 kg till frysen och recept på rätter av både bukett, blad och stam
Tjälknölen räddar dig från att svettas vid spisen