VM-feber och tyska pretzels som tog ungdomarna med storm

24 juni, 2018
pretzels

Är det så att Sverige drabbats av fotbolls-feber? Eller är det bara jag själv som är så glad och lycklig över VM:et att jag inbillar mig det? Hur som helst trivs jag här i min glada lilla fotbolls-bubbla, där jag under veckan sett massor av spännande fotboll och smaskat i mig mat från världens alla hörn. Nedan hittar ni tex ett höjdarrecept på tyska pretzels, som kan passa fint till de tyska giganternas framfart i VM.

Jag vet inte riktigt vad det är som gör det. Men för mig känns det som att detta VM:et ger så mycket härlig energi. Bara det här att Sverige nästan stod stilla när landslaget spelade sin första VM-match i måndags tycker jag är så roligt. Här i nere i Jönköping var det flera företag som ordnade storbilds-TV och lät personalen titta, och många hade också tagit ledigt för att uppleva matchen antingen tillsammans med andra på lokal eller hemma framför TV:n. Jag själv lyckades chocka min relativt nya kollega (som inte riktigt hade förstått hur mycket jag gillar fotboll) genom att straxt innan 14 byta om till matchtröja och duka upp en liten buffé med svensk och koreansk mat i vårt gemensamma rum, som då snabbt fylldes av glada kollegor.

Resten av veckan har hemma hos oss flutit på med både spännande matcher och god mat. Tex fick midsommarmaten i år sällskap av brasilianska pao de queijo ( små goda ostbröd) och som midsommartårta bjöd vi på tres leches som är en jättegod tårta från Costa Rica, inte alls olik en svensk gräddtårta.

Och så igår på midsommardagen var det då dags för våra blågula hjältar igen. Vi var ett glatt gäng som träffades för att kolla på matchen, och vilken rysare det blev! Herre jösses, när matchen var slut kändes det som om man blivit överkörd av tåget. Visst blev det blev ett tråkigt mål precis i slutet, men ändå så svämmar ju hjärtat nästan över av kärlek till det svenska laget, som gjorde en fantastisk insats och kämpade så heroiskt mot de tuffa tyskarna.

Även på matbordet var det en tuff match. Tunnbrödsrullar fyllda med gubbröra mötte tyska pretzels. Enligt den yngre generationen var de salta och´lite sega kringlorna från Tyskland en självklar vinnare, men jag själv som är en stor älskare av gubbröra är inte lika säker…

För er som vill baka något riktigt gott till nästa Tysklandsmatch kommer här receptet:

pretzels
På väg hem till kompisarna med en skål med ganska fula men väldigt goda pretzels. Ett perfekt snacks till en fotbollsmatch!

Pretzels

Det här behöver du:
25 g jäst
1 tsk salt
1 msk socker
3 dl ljummet vatten
ca 10 dl vetemjöl

Till sjudning av kringlorna:
2 liter vatten
2 msk bikarbonat

Till garnering
uppvispat ägg
grovt salt

Gör så här:
1. Lös upp jästen med vattnet.
2. Blanda i socker, salt och mjölet. Arbeta degen ordentligt.
3. Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 45 min.
4. Dela degen i ca 10 bitar och rulla ut till ca 30 cm långa snoddar. Forma till kringlor och se till att nypa ihop dem ordentligt.
5. Låt kringlorna jäsa ytterligare ca 20 minuter under bakduk.
6. Koka upp stor kastrull med vatten och rör i bikarbonaten
7. Lägg kringlorna i det sjudande vatten,och vänd på dem så att varje sida är typ 20 sekunder under vatten. Ta upp kringlorna med en hålslev och låt dem rinna av på ett galler och vila ca 10 minuter.
8. Pensla kringlorna med ägg och strö över grovt salt.
9. Grädda kringlorna i 10-12 minuter i 225 grader.

 

 

 

 

Äter du mat? Då berör torkan dig
Är maten för billig?