Rabarberparfait med smak av kardemumma- vårens godaste efterrätt

5 maj, 2019
Kategori:
rabarberparfait

Nu är det äntligen rabarbertider igen! Och är du sugen på att byta rabarberpajen mot en annan rabarbrig efterrätt har jag det perfekta receptet till dig- nämligen rabarberparfait med smak av kardemumma.

Att som växt hamna hemma hos familjen Ross är lite som att dra livets nitlott. För då väntar en tuff framtid, där utgången oftast är en allt för tidig död. Men det finns några strålande undantag som bekräftar regeln och ett av dem är rabarber. För hemma hos oss stormtrivs rabarbern. Den kommer tidigt och håller sedan stilen hela långa säsongen. Dessutom är de ljuvligt goda.

Det brukar bli många rabarberpajer, någon sats rabarbersaft och kakor med rabarber varje år. Men det finns en efterrätt som är så god att det till och med hänt att gäster velat slicka fatet, och efterrätten jag talar om är rabarberparfait. Den är len, söt, syrlig och kryddig på en och samma gång. Testa denna nästa gång ni har gäster och jag kan nästan garantera att de blir nöjda.

Rabarberparfait

Rabarber parfait med smak av kardemumma

Det här behöver du:
2 dl socker
6 äggulor
6 dl vispgrädde
3 dl rabarberkompott med kardemummasmak (se nedan)

Rabarberkompott
ca 8 medeltjocka rabarberstjälkar
1 tsk vaniljsocker
½-1 tsk krossad kardemumma
2 dl socker

Gör så här:
Börja med att koka ihop rabarberkompotten:
1, Skär rabarbern i mindre bitar och tjoffa i  en kastrull tillsammans med övriga ingredienser. Låt sjuda sakta tills det bli en tjock kräm, ca 15 minuter.

2, Låt svalna.

Parfait
1, Vispa ihop äggulor och socker så det blir vitt och fluffigt.

2, Vispa grädden i en separat skål.

3, Vänd försiktigt i grädden i äggfluffet.

4, Rör försiktigt i 2 dl rabarberkompott i smeten.

5, Täck en form med plast och häll i smeten.

6, Låt stå i frysen minst 8 timmar, men gärna över natten.

7,  Ta fram parfaiten ca 20 min innan servering och dekorera ev med rabarbersudd ( du drar av rabarbertrådar och lägger i kallt vatten så att de krullar sig).

 

 

Ett stort steg för ursprungsmärkning på restaurang!
Krämig nässelsoppa med smak av vitlök