Krämig nässelsoppa med smak av vitlök

14 april, 2019

Har du landat den rätta påsk- och vårstämningen än? Det har jag! Och det beror inte bara på att den annalkande ledigheten spås att bada i sol och vårvärme. Det beror också på att jag i helgen lagat världens godaste nässelsoppa, som för mig är själva sinnebilden av både vår och påsk!

För mig finns det inget som låter mer vårigt än nässelsoppa. Och jag älskar att spana efter de späda små nässelskotten, som är bland det första gröna att tränga upp ur jorden i den vildvuxna delen av vår trädgård. Men tyvärr smakar det inte lika gott som det låter, eller ser ut. I alla fall inte i min mun. Jag kan liksom inte få bort den där lite träiga, beska smaken av ogräs. Det är så illa att det känns som att tuggorna växer i munnen på mig när jag äter en klassisk nässelsoppa. Och tro mig, jag har gjort många försök!

Men en vill ju ändå inte vara utan den där vackra soppan! Så därför har jag uppfunnit en krämig nässelsoppa med smak av vitlök och örter, som jag bara älskar. Här nedan ser du receptet, och är det så att du ännu inte har tillgång till nässlor där du bor, så kan du byta ut nässlorna mot grönkål. Soppan ser då precis lika vårig ut och smakar också smaskens.

Vill du istället göra en klassisk nässelsoppa hittar du recept här; och fler sopprecept från tidigare inlägg på bloggen hittar du här.

nässelsoppa
Påskkänslan på topp med äggprydd nässelsoppa och barnens dagispynt!

Krämig nässelsoppa med smak av vitlök och örter
(4 portioner)

Det här behöver du

2 liter späda nässelblad
5 dl vatten ( från nässelkoket)
5 dl creme fraiche
En klick smör att steka i
Ca 3 msk vetemjöl
2 vitlöksklyftor
2 tsk torkad örtkrydda, tex basilika
2 hönsbuljongtärningar
2 hårdkokta ägg (till serveringen)

Gör så här:

1, Plocka de späda nässelbladen och skölj dem väl. Jag brukar lägga dem i flera vattenbad. Ta bort stjälkarna så det bara blir bladen kvar.
2, Förväll nässlorna i kokande vatten ca 5 minuter
3, Häll av nässlorna och behåll spadet.
4, Hacka nässlorna fint.
5, Fräs nässlorna i smöret och pressa i vitlöken.
6, Pudra över mjölet och rör om.
7, Häll på 5 dl av nässelvattnet, i omgångar så att såsen tjocknar.
8, Smula i hönsbuljongen och örtkryddan. Och låt den puttra i ca 5 minuter.
9, Häll i creme fraichen och låt soppan sjuda några minuter.
10, Servera med kokta ägghalvor i soppan för maximal påsk- och vårkänsla.

 

 

 

 

 

Rabarberparfait med smak av kardemumma- vårens godaste efterrätt
Farmor Ingas enkla grundrecept på sockerkaka – smaksatt med citron och blåa vallmofrön