Klassiska chokladbollar- räddaren i sötnöden

3 februari, 2019
Kategori:
Chokladbollar

Är du också en av dem som då och då drabbas av den förfärliga kombinationen akut sötsug och absolut noll färdiga godsaker att moffa i sig? Då vill jag påminna dig om den klassiska lösningen från min uppväxt- en sats chokladbollar som du själv svänger ihop ett nafs!

Så här års är det många som lägger i en extra växel för att uppnå bättre hälsa och en kropp i topptrim. I strävan efter detta köps det kort till gym, det provas allehanda olika dieter och både kyl och skafferier töms på alla de gottigheter som eventuellt har funnits där innan. Även en en sån som jag gör allt mina försök. Försöker undvika sötsaker och bara äta redig mat, men ibland så spårar det …

Förmodligen har ni alla mycket bättre karaktär än mig. Men så här kan det se ut hemma hos mig: dagen börjar gå mot sitt slut, man sitter framför datorn och jobbar lite, eller så har man krupit upp i soffan och ska titta på tv. Då kommer det smygande. Det där suget. Man börjar fundera. Hur var det med de där kakorna jag gömde bakom broccolin i frysen, finns de kvar? Jakten börjar. Man söker av frys, kyl och skafferi med en noggrannhet som får självaste CSI att framstå som slarviga. Och har man gjort sin läxa rätt hittar man inget som duger.

Men då har jag guskelov ett välfyllt basförråd. Där hittar jag alltid det jag behöver: havregryn, socker, smör, kakao och vaniljsocker. Och vips så har man rört ihop en sats himmelska chokladbollar!

Om man nojjar över sitt kaloriintag kan hända att detta inte är ultimat, men rent hälsomässigt tycker jag mig nog finna ett antal lyckosamma fördelar. Havregrynen är proppfulla med både fibrer, vitaminer och mineraler, och eftersom smör är en mjölkprodukt (och mjölk innehåller de flesta av de näringsämnen kroppen behöver) borde vi väl rimligtvis utöver fettet också få oss till del dessa nyttigheter också. Socker ger energi och kakao innehåller ju en massa nyttiga antioxidanter. Så säg mig, låter inte detta som rena hälsobomben?

Eftersom allt utom kakaon och vaniljsockret är producerat av Sveriges duktiga bönder kan du dessutom glädja dig åt att du gör en insats för klimatet och miljön genom att äta de här goda rackarna!

Om det skulle vara så att du glömt hur man gör, kommer här det klassiska receptet. Och självklart är detta inte bara ett bak  för nödsituationer – de är så goda att du kan bjuda vem som helst på dem utan att skämmas det minsta!

chokladbollar
Vem blir inte lycklig av ett berg med klassiska chokladbollar?

Klassiska chokladbollar

Det här behöver du:
3 dl havregryn
100 g smör
1 dl socker
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
En skvätt vatten eller kallt kaffe (om du har det över).
Pärlsocker eller kokos att rulla bollarna i.

Gör så här:
1, Vispa ihop smör, socker och vaniljsocker så att det blir kladdigt och utan smörklumpar.
2, Tjoffa i kakon och rör om.
3, Kör sist i havregrynen och vätskan. Blanda tills havregrynen är väl inarbetade i smeten, och du kan rulla små fina bollar.
4, Rulla bollarna i pärlsocker eller kokos.
5, Ät och njut!

Älg, spettekaka och öl på Grune Woche
Portergryta- en vinnare i den bruna matens årstid