Äter du hållbar fisk?

31 oktober, 2018
Kategori:
Fiskuppfödning hos Gårdsfisk

Fisk producerat på ett hållbart vis? Finns det egentligen, den frågan har man ju ställt sig i fiskdisken ett par gånger.

Svaret är lyckligtvis JA. Och häromdagen hade jag förmånen att få besöka gänget på Gårdsfisk som lyckats skapa ett koncept som ger oss svenska konsumenter just hållbar fisk!

View this post on Instagram

Från gårdagens packning, Fiskarna är i fin form inför sommaren. #rödstrimma #svartrödstrimma #gårdsfisk #integreratlantochvattenbruk

A post shared by Gårdsfisk (@gardsfisk) on

 

Egentligen är det inte så krångligt. Fiskarna föds upp på en gård, just denna råkar ligga i Skåne. Och uppfödningen funkar som när man föder upp andra djur på gård. Bonden tar hand om djuren och ser till att de har det bra, kan utföra sitt naturliga beteende och växer som de ska.

Precis som inom all djurhållning tar bonden sedan hand om gödseln för att sprida den på gårdens marker där den ger näring till grödorna och berikar jorden. För den som har svårt att föreställa sig hur det funkar så kan man jämföra det med någon som har andra djur som grisar, kor eller kycklingar. Den stora skillnaden är att det är vattenlevande djur i stallet.

Hållbart fiske på land

Fisken föds upp, fodras och slaktas på gården. Sedan packas fiskarna och körs ut till restauranger och butiker. Som konsument kan man vara säker på att en fisk från Gårdsfisk kommer från en hållbar produktion, fiskarna från Gårdsfisk är till och med grönlistade i WWFs fiskguide och på gång att certifieras med Svenskt Sigill.

Men hur mäter man då hållbarhet? Och måste inte fiskar få fiskmjöl någon gång?

Gårdsfisk föder upp Rödstrimma, Svartstrimma och Clarias. Dessa fiskar är valda just för att de är så kallade omnivorer och inte behöver animaliskt protein för att växa. I dagsläget finns det dock inget vegetabiliskt fiskfoder på marknaden. Kanske kommer Gårdsfisk själva börja producera foder framöver, ingenting verkar omöjligt för dem.

Fascinerande fakta är att 1,1 kilo foder ger 1 kilo fisk! Fiskarna växer alltså väldigt bra och är effektiva foderomvandlare.

En annan bra egenskap är att fiskarna är tåliga, de blir inte sjuka så lätt och därmed behövs ingen antibiotika alls i uppfödningen. Mer om antibiotika och djurhållning finns här.

Fisk hos Gårdsfisk
Att föda upp fisk är egentligen inte så annorlunda från att föda upp andra djur. Runt om i landet finns det många gamla djurstallar som  gapar tomma, kanske kan de fyllas med tropisk fisk? Foto: Katarina Cumselius

Från skepsis till snackis

Mikael och Johan som ligger bakom hela konceptet, Gårdsfisk, är entreprenörer och eldsjälar ut i fingerspetsarna. Mikael är ingenjör och Johan är marinbiolog. De har startat från noll och stött på en del skepsis under årens lopp men även entusiasm! I takt med utvecklingen har intresset från såväl investerare som media ökat. LRF är av de investerare som fått chans att vara med på tåget.

Intresset har även spridit sig till bönder som vill börja föda upp fisk.

– Den vanligaste frågan vi får av bönder är ”När kan vi köra igång”, berättar Johan och avslöjar att den första bonden som ska föda upp fisk åt Gårdsfisk ska tecknas i slutet av året. Vem det är kan han inte avslöja ännu.

Intresset för denna nya djurhållning är stort bland både unga och etablerade. Lönsamheten kan man jämföra med att föda upp kyckling och Gårdsfisk räknar med att ett nytt stall ska vara avskrivet på dryga fem år.

Jobba vardagar 9-5 som bonde – går det?

Anläggningen som finns på gården utanför Tollarp är enligt Mikael och Johan, ett så kallat ”blocketbygge” killarna har pusslat för att få ihop en så smidig lösning som möjligt. Nu har de satt ett koncept och börjar därmed utveckla sin egna modell för fiskuppfödning, som de bygger på plats på gården.

Idén är att nyckelfärdiga anläggningar installeras på plats hos de bönder som ska föda upp gårdsfisk. Gårdsfisk kommer även att sköta service, beredskapsbemanning och se till att fiskuppfödarna har utrymme att ta semester.

– Kalkylen ska hålla för att vi ska kunna täcka med beredskapspersonal på kvällar och helger. Och hitta ersättare som kan jobba så att fiskuppfödaren kan få semester. Det är svårt att attrahera unga till branschen om man förväntas jobba alltid, resonerar både Mikael och Johan.

Upplägget bygger i dagsläget på att Gårdsfisk hittar kontraktsuppfödare som ligger inom en timma från gården i Tollarp.

Fisk hos Gårdsfisk
Att fota fiskar är inte så enkelt som man kan tro 🙂

Fisk i kretslopp

I dagarna kom en ny packlinje till gården. På sikt kommer Gårdsfisk alltså ha en egen modell på uppfödning, slakt, pack, kyl/frysrum, gödselhantering, odling och vem vet, kanske börjar de med egen foderproduktion baserad på grödor gödslade med fiskbajs en vacker dag. De här killarna slutar inte utveckla i första taget skulle jag tro.

Fiskuppfödning hos Gårdsfisk
Kunde inte låta bli att ta en bild av denna roliga etta på DI weekend. Tydligen fick fotografen Johan och Mikael att sätta sig utomhus i minusgrader och posera med jultröjor och deras rökta Clarias som är ett hållbart alternativt till ål på julbordet.

Hur smakar fiskarna då?

Jag har själv provat att grilla hel Rödstrimma i somras med väldigt bra resultat. Fisken påminner i mitt tycke ganska mycket om en så kallad Dorado som är en grillfisk från medelhavet. Om jag kan välja att köpa gårdsuppfödd svensk hållbar fisk, så säger jag bara ”Ja tack!”

Deras andra fisksort är heter Clarias och är en kotlettfisk. Den har jag inte provat ännu men ser fram emot att göra det snart!

Läs mer:
Läs gärna Johans inlägg om regelförenklingar som ligger här. Visste ni att man som fiskuppfödare är måste söka miljötillstånd redan vi 23 djurenheter? Det kan jämföras med 400 djurenheter för andra djurslag. Dags för reglerna att hänga med näringslivets utveckling!

Sugen på att testa Gårdsfisk, kolla in var du kan köpa dem här. 

Ny rapport: Sveriges bönder är bäst på miljö och klimat!
Matlagning som vapen mot dotterns ätstörning