Möt Kattis: matnörd och bonde-stalker

18 april, 2018
Kategori:

Jag gillar mat på alla sätt. Laga, odla, prata om, läsa om, äta, utforska och vad mer man nu kan göra. Detta bottnar sedan länge i att min pappa alltid gjorde mig och min bror högst delaktiga i matlagandet. Han slet upp oss från dokusåpan (antagligen Big Brother) och fick oss att hjälpa till. Framförallt var det sås och dressing som tarvade barnens expertis.

När jag var runt 13 och lagom road av att vara i sommarhuset på Österlen. Grävde jag, med hjälp av min bror och kusin ett trädgårdsland. Det höll ett tag men växte sedan igen när puberteten på allvar slog in och det enda roliga var att spela snake och kolla Lunarstorm.

Rastlös och påhittig. Att gräva trädgårdsland kan vara en bra syssla om man är en uttråkad ung tonåring i sommarhuset. Jag till vänster, min bror och min kusin.
Rastlös, påhittig och modeguru. Att gräva trädgårdsland kan vara en bra syssla om man är en uttråkad ung tonåring i sommarhuset. Jag till vänster, min bror och min kusin.

I tjugoårsåldern var det dags för mig att börja plugga, intresset för natur och mat ledde mig in på Agronomutbildningen på Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala.

Där fördjupades mitt matintresse ända ner till myllan på nytt. Nu fick jag koll på olika traktormodeller, växtföljder och värdet av grisgödsel. Jag lagade mer och mer mat och började grotta ner mig i råvarornas ursprung och hur de kommit till.

Jag skaffade mig matblogg, matinstagram och så småningom matpodd. Driven av passion deltog jag också i mattävlingen Sveriges Mästerkock, en kul upplevelse där jag sållades ut när 25 skulle bli 12 och jag lämnade gasklockorna i Gävle innan det riktigt tog fart.

I allt mitt fokus på bilder och upplägg efter två års matinstagrammande, var det något i mig som var lite matt. Jag tröttnade på snygga matbilder utan story om råvaran. Jag saknade historien bakom maten och lade blogg och Instagram på hyllan för att ta upp poddandet istället. Men skrivandet har jag saknat!

Därför är jag glad att äntligen ha fått en fin arena för att prata om det jag gillar bäst med mat, nämligen historien bakom den. Alla duktiga bönder som ser till att maten över huvud taget blir till, de är mina idoler! Jag har förvisso inte träffat alla bönder i Sverige, men ganska många, och det är dem som gör att jag väljer svensk mat.

Jag kommer skriva om mat som jag gillar baserad på råvaror som jag gillar och som är svenska, gärna närproducerade och gärna från en bonde som jag känner, har träffat eller vet vem det är. Kalla mig Bonde-stalker om ni vill. Ibland dyker jag ner i råvaror och berättar om hur de kommer till, ibland blir det snabbmat, finkrog, hemmamiddag. Den röda tråden är dock svensk mat!

Välkomna hit och hoppas ni blir något klokare eller gladare av denna blogg! Ge gärna feeback i kommentar!

 

En alldeles vanlig Anna