Vinbärssylt – gott till allt

29 juli, 2020
Kategori:
Vinbärssylt

Vinbärssylt it is, vi har rest och kommit hem, skördat vinbär i torpträdgården i Östergötland och skördat vinbär hemma i trädgården i Stureby. Vinbärssylt har det blivit av alla bär, både röda och svarta.

Vi planterade våra vinbärsbuskar för två år sedan. Lite utan att veta vad vi ska ha vinbären till utan mest för att vinbärsbuskar liksom hör till en trädgård. En buske svarta vinbär och en buske röda blev det. Kass skörd förra året, mest massa bladlöss. Men i år ser det helt okej ut på grenarna.

Barnen skördar en dryg liter bär och nu är det dags för att göra vinbärssylt.

Vinbärssylt

Du behöver

  • 1 liter vinbär, röda och svarta blandade.
  • 8 dl socker
  • 3 msk citronsaft
  • 1/2 dl vatten

Gör såhär

  1. Rensa vinbären, bort med alla små kvistar och blad.
  2. Koka vinbären i ca 10 minuter med 1/2 dl vatten.
  3. Rör ned sockret och citronsaften.
  4. Låt koka ytterliga i ca 15 minuter.
  5. Häll upp den varma vinbärssylten på burkar.

Vinbärssylt

Perfekt att toppa osten med. Ost och kex och vinbärssylt, herregud så gott. Vi älskar ost, all hårdost och innerligt mycket de där små krämiga blåmöggelostarna som är precis sådär lagom starka. På sistone har vi även snöat in på kittostar, som en fransk mjuk kyss med lite taskig andedräkt.

Vinbärssylt

Varför inte göra lite syltkakor innan sylten är uppäten. Här är vårt favoritrecept på syltkakor.

Blåbärskaka till loppisfynden
Ett bad i trädgården