Anonym färdigmat i frysdisken

27 september, 2018
Felix krögarpytt innehåller svenskt kött och svensk potatis.

Hur mycket svenska råvaror är det egentligen i den färdigmat som ligger i frysdisken? Det enda jag känner mig trygg i att köpa i detta segment är Felix Krögarpytt. Som jag dessutom tycker är riktig smarrigt då och då. Den innehåller svenskt kött och svensk potatis. Men denna produkt är relativt ensam i sin tydliga råvaruförteckning om man kollar i frysdisken.

Felix krögarpytt innehåller svenskt kött och svensk potatis.
Felix krögarpytt innehåller svenskt kött och svensk potatis.

På detta ämne har Land glädjande nog undersökt vad färdigmat i frysdisken innehåller, den artikeln kan du läsa här. Ett utdrag som jag hängde upp mig på, är när Findus ska svara på varför de inte har några svenska råvaror i sina färdigmat. Blodtrycket rusade något när jag läste att de bland annat väljer thailändsk kyckling grundat på följande motiv:

”Vi köper våra råvaror från de länder och leverantörer som har bäst kvalitet, som kan leverera de mängder vi behöver och som kan leva upp till våra hållbarhetskrav. För oss är detta avgörande, inte vilket land som råvaran kommer ifrån, svarar Emma Pålsson, marketing director på Findus.”

Findus har alltså gjort ett medvetet val gällande den thailändska kycklingen. Frågan är varför kan de inte står upp för detta genom att skriva ut ursprung på färdigmaten som ligger i frysen?

Att thailändsk kyckling kvalar in som vinnare i Findus kvalitets- och hållbarhetskrav är intressant. Bland annat för att WWF avråder från att köpa kyckling från Thailand på grund av hög användning av antibiotika. Swedwatch har även granskat arbetsförhållandena i ett antal anläggningar i landet, rapporten heter Vingklippta rättigheter och är allt annat än trevlig läsning. Bland annat står följande att läsa:

”Swedwatchs intervjuer med sex av Sveriges största importörer och grossister för bearbetad kyckling (däribland Menigo, Martin&Servera och Findus) tyder på bristande analys och insikt om de kränkningar och övergrepp som migrantarbetarna utsätts för. Uppförandekoder finns men följs inte upp. Upphandlare på kommuner och landsting saknar rutiner för att ställa sociala krav och följa upp avtal vid inköp av kycklingprodukter.”

Matdemokrati

Min mening är egentligen inte att kasta skit på Findus, de är inte ensamma om att göra det klurigt för konsumenter att veta var råvarorna i färdigmaten kommer ifrån. Findus är helt enkelt ett exempel som tydliggör ett strukturellt problem i frysdiskarna.

Det är till och med ett ”matdemokratiskt” problem. Faktum är att Findus med flera inte behöver märka ut var köttet kommer ifrån så länge det var tillagat när det importerades. Och en stor del av importen av den thailändska kycklingen är just antingen grillad eller kokt när den importeras. Denna tillsätts sedan i ex Findus produkter och tack vare att den importeras till EU som ”beredd produkt” måste man inte ursprungsmärka färdigrätterna med ”kyckling från Thailand”. Det kan helt enkelt bara stå att maträtten är producerad i EU.

Jag tycker att man som konsument har rätt att veta vad man stoppar i sig! Det är dags för samtliga producenter av färdigmat att skärpa till sig och stå för de råvaror de valt att använda genom att skriva ut det. Först då kan konsumenten ta ett informerat beslut.

Tipsa gärna om sjysst färdigmat som innehåller svenska råvaror!

//Kattis

Säsong för höstlamm- två smaskiga recept
Ursprungsmärkning på restaurang - varför är det så svårt?