Säsong för höstlamm- två smaskiga recept

29 september, 2018
höstlamm

I vårt hem hör det inte till vanligheterna att det serveras lamm. Men den här veckan blev jag så himla inspirerad av några entusiastiska kollegor som talade sig varma för höstlamm, så jag blev helt enkelt ”tvungen” att köpa på mig en laddning lammkött. Den här laddningen har nu förvandlats till smarriga lammbollar i tomatsås och vitlöksdoftande grillbitar. 

Det är tyvärr inte superlätt att få tag på svenskt lammkött i butik. Så jag köper mitt lammkött direkt av bonden. Bonden, eller bönderna i det här fallet, är Elisabeth och Patrik på Högagärde Fårgård. De har en jättefin verksamhet med 120 tackor och alla deras lamm. På gården finns både de gråsvarta gotlandsfåren, de vita leicester och dorsetfåren, finullsfår och några korsningar, och om man åker dit på våren när det är lamningssäsong är det omöjligt att inte drabbas av en sötchock.

Jag lärde känna Patrik och Elisabeth när jag var med och byggde upp www.bondeniskolan.se, där Patrik är vår egen fårbonde. Det är rent av omöjligt att inte imponeras detta ödmjuka och trevliga par som är så otroligt duktiga. Allt de gör har liksom det där lilla extra, så att köpa köttet direkt från dem känns så himla bra. Kan också tipsa om de fina ull och fårskinnsprodukterna som tillverkas av Elisabeth och säljs i gårdsbutiken. För en som är kvar på nivå ”dagispynt” när det gäller pyssel är det inget annat än häpnadsväckande att se allt fint som kan göras av dessa fantastiska och hållbara material.

När jag tänker efter är det egentligen det lite märkligt att vi inte äter lammkött oftare här hemma hos oss. För den som vill äta mat som är hållbart producerad är ju verkligen lammkött mitt i prick. På den här sprillans nya websidan, www.höstlamm.se kan du läsa mer om varför höstlamm är så bra mat, och dessutom hitta lite fler recept.

Ni vet ju att jag är en lat person som gärna gör mat som inte är så himla meckig, och som ger så lite disk som möjligt… Så nedan hittar ni två lammrecept som får full pott på de punkterna. Lammbollarna i tomatsås är dessutom ett perfekt sätt att göra åt lite gamla fula tomater som du har liggande hemma, och på det viset minska matsvinnet. Just nu är tillgången av tomater extra stor i det här hushållet eftersom en stor del av sommarens tomatodling nu mognar i papplådor i pannrummet, så att göra egen tomatsås passar alldeles extra bra för min del.

lammköt
Smarriga lammbollar som kokar i tomatsås är en superenkel rätt som du snabbt slänger ihop.

Lammbollar i tomatås

Det här behöver du:

Till tomatsåsen
Ca 500 g tomater
1 vitlöksklyfta
1 röd chili
I gul lök
rapsolja
salt och oregano efter smak

Till lammbollarna
0,5 kg lammfärs
1 ägg
1 vitlöksklyfta
Salt och peppar

Gör så här:

1, Tjoffa upp alla ingredienserna till tomatsåsen och i bitar.

2, Häll i en skvätt rapsolja i en kastrull och kasta i lök, vitlök, chili och 2/3 av tomaterna. Fräs till det, så att det blir lite simmigt.

3, Mixa till en ganska slät puré, och lägg i resten av tomaterna i lagom stora bitar. Låt koka i ca 10 min, och smaka av med salt och oregano.

4, Blanda färs, ägg, en riven vitlök, salt och peppar och forma till små bollar.

5, Ploppa i lammbollarna i den sjudande tomatsåsen och låt det puttra tills bollarna är genomkokta, ca 15 minuter.

6, Servera med pasta och strö ev över lite persilja. Detta är supergott, och du slipper både stekos och extra disk! 😊

marinerad bogskivor av lamm.
Marinerade bogskivor av lamm smakar himmelskt efter en stund på grillen

Grillade bogskivor av lamm med smak av citron, vitlök och chili

Det här behöver du:

4 bogskivor av lamm

0,5 dl rapsolja
½ citron
1 chili
2 vitlöksklyftor
0,5 tsk salt
0,5 tsk timjan

Gör så här:

1, Lägg alla ingredienserna till marinaden i en påse. Jag brukar bara krossa vitlöken, dela chilin i några bitar, pressa ur lite av citronen och sen även lägga i själva citronen i påsen. Lägg i köttet i påsen och låt det ligga och gotta till sig ett par timmar.

2, Ta ur köttet från påsen och kasta det på en het grill. Grilla tills ni tycker det är lagom genomstekt.

3, Servera med en god sallad, lite ugnsrostade potäter eller rotsaker och en rejäl klick av den goda hummusen på vita bönor som jag skrivit om innan.

 

 

 

 

 

 

Låt oss längta lite!
Anonym färdigmat i frysdisken