Låt oss längta lite!

8 oktober, 2018
Frustrerad konsument.

För ett tag sedan var jag på Årets Kock-tävlingen på kungliga tennishallen i Stockholm. Där hörde jag den välkända och kloka krögaren, Fredrik Eriksson säga något som var så bra! Han satte verkligen fingret på varför jag ibland känner ett stort obehag i matbutiker, medan jag går runt och myser i gårdsbutiker och på bondens marknad.

”Låt oss längta lite efter råvaror!”

Han syftade på butikernas dignande utbud. Hos butikerna är det säsong för sparris, jordgubbar och tomater hela året. I mitt huvud är detta så otroligt tråkigt. Ibland kan jag till och med må fysiskt och psykiskt dåligt av att gå in i en butik för att urvalet är för stort.

Jag får panik, river planlöst ner lite råvaror med svenskt ursprung i matkorgen och går kallsvettig med håglös blick mot kassan.

Tomater i gårdsbutik.
Tomaterna i en gårdsbutik jag besökte på skånska Bjärehalvön för ett par veckor sedan. Man blir ju gråtmild av vackra tomater när de är i säsong. Precis som man blir deprimerad av ljusröda, stenhårda tomater från Holland i januari.

Att döda kreativitet

Kreativitet gynnas av att man får begränsade resurser, inte tvärtom.

Säg att jag frågar en kompis vad den vill äta till middag och hen svarar:

”Vad som helst blir bra”
Hejdå kreativa maträtt. Det får bli en kallsvettig tur till en överfull mataffär om slutar med en delikat middag i form av fil och flingor.

Men om personen svarar såhär:

”Något med kyckling, gärna krämigt och grönsaker i säsong”
Hejhopp kära kreativitet. Nu blir det matlagning med ett glas rött och lite härlig musik och livet är bra gött-känslan infinner sig.

I mitt fall är detta helt sant. En tom kyl kan få mig att skapa den mest fantastiska matupplevelse, medan en helt full butik kan få mig att komma hem med en matkorg som egentligen bara duger för att fixa frukost. Det blir bara för mycket.

Detsamma gäller med restauranger som har femtioelva olika rätter, jag får panik och vill gå hem och sörpla i mig yoghurt istället. Hur många gånger har man inte dragit ”Vad rekommenderar du?” i hopp om att valet ska bli enklare.

Kreativitet gynnas av begränsningar, säsongens variationer är en naturlig sådan som vi borde använda oss av mer. Snälla kan vi bara enas i att ”less is more” även när det gäller mat.

//Kattis

Ps: Lägger med lite bilder på annat som på riktigt gör mig rörd.

 

Vad är det för kött?
Kolla in hur Lindegrens lada informerar om det kött som de säljer i sin butik. Jag kan titta på denna bild innan jag ska sova och bli helt lycklig. Mer sånt här!

 

Baljväxter från Fagraslätt
De säljer även svenskodlade baljväxter och svensk Quinoa (!) i lösvikt. Svarta bönor, kidneybönor, quinoa, gotlandslins eller delikatesslins och vita bönor.

Jag återkommer med ett inlägg om denna fantastiska gårdsbutik framöver.

DS.

Läs mer: Anonym färdigmat i frysdisken.

Läs mer: Därför ska du inte äta importerat kött.

Låt maten inspireras av naturens sprakande höstfärger
Säsong för höstlamm- två smaskiga recept