Låt maten inspireras av naturens sprakande höstfärger

13 oktober, 2018
Höstmat med färg

Åh den här hösten alltså! När färgskalan slår om och naturen exploderar i färg blir jag så där galet uppspelt, och vill  sätta färg på allt. Inte minst maten på tallriken. För vem blir inte glad av att en mörk oktoberkväll mötas av en tallrik där maten lyser i gult, rött och orange?

Lyckligtvis finns nu massor av fantastiska råvaror från Sveriges bönder som kan göra din middag till en explosion av höstfärg. När jag handlar dras jag magnetiskt mot betor i rött, gult och, polkarandigt, går igång på alla cylindrar när jag hittar olikfärgade morötter och kluckar lyckligt när den limegröna favoriten romanesco lyser upp i grönsakshyllan. Fortfarande hittar man också de små fina svenska tomaterna i massor av färger och former, det finns rödkål, grönkål, vitkål, lök i gult och rött, potatis med olika färg, form och smak och mycket mer. Så mitt råd till er alla är att verkligen passa på att frossa av all den här färgprakten, för snart är vi inne i den bruna matens tid…

Ett enkelt sätt att få den perfekta höstlövsfärgen på tallriken är att ugnsrosta rotsaker och potatis. Det är enkelt, går snabbt och blir gudagott. Igår kväll slängde jag tex på gula och röda betor, morötter och potatis med rött skal på en plåt i ugnen, tjoffade på lite svensk guldskimrande rapsolja och lät ugnen göra jobbet medan jag ägnade mig åt att vispa ihop en smarrig fläskfilegryta. (se recept nedan). Tänk på att kolla så att fläskfilén verkligen kommer från en svensk bonde, särskilt du som tycker att antibiotikafrågan är lika förlamande läskig som jag. Och om du inte tycker det är särkilt viktigt, rekommenderar jag att du läser Kattis text om antibiotikaresistens här: https://blogg.land.se/jakten-pa-den-svenska-maten/antibiotikaresistens/

Gul fläskfilegryta
En höstig favorit hos oss är ugnsrostade rotsaker med krämig gul fläskfilégryta.

Krämig gul fläskfilégryta med smak av vitlök och senap

Det här behöver du:
600 g fläskfilé
2 dl creme fraiche
ca 1,5 dl grädde eller mjölk (ju fetare desto krämigare, väljer du magra mejerivaror kan det vara läge att reda såsen så att den blir lagom tjock och krämig)
2 rivna vitlöksklyftor
1-2 msk senap
½ buljongtärning
Gurkmeja (om du vill att det ska bli extra gult)
Salt och peppar efter smak
Ev lite persilja för att få lite grönt på toppen.

Gör så här:

1, Skiva fläskfilen i centimeter tjocka skivor
2, Bryn köttet i stekpanna, salta och peppra.
3, Ta köttet ur pannan, och lägg på en tallrik.
4, Vispa ur pannan med lite vatten så att saften från köttet blir som en liten fin sky, slå i resten av ingredienserna och koka upp. Jag brukar daska på lite gurkmeja så att färgen blir så där härligt gul, men det är inget måste.
5, Tjoffa i köttet i pannan igen, och låt det ligga och puttra i såsen ca 10 minuter.
6, Klipp lite persilja över grytan och servera den rykande varm till ugnsrostade rotsaker eller potatis.

Höst
Kan inte låta bli- måste bara visa hur fin hösten är hos oss här vid Smålands Taberg! 🙂

 

Fira ett fantastiskt äppleår med knäckig äppelpaj och latmaskens hemgjorda vaniljvisp
Låt oss längta lite!