Fira ett fantastiskt äppleår med knäckig äppelpaj och latmaskens hemgjorda vaniljvisp

22 oktober, 2018
Knäckig äpplepaj med hemgjord vaniljvisp

Oj vilket fantastiskt äppleår det är i år! Hemma hos oss har alla äppleträden stoltserat med grenar dignande av frukt, trots att de ärligt talat är rätt så styvmoderligt behandlade. Och i butikerna ser det ut som att de svenska äpplena äntligen tagit över i fruktdisken, vilket ju är fantastiskt eftersom det innebär att vem som helst lätt kan njuta av hållbart producerad frukt som inte rest jorden runt. Så himla bra!

För oss som vill äta svensk mat, kan det kalla klimatet ibland bli lite humörsänkande eftersom det innebär att utbudet att frukt och grönt blir ganska begränsat under delar av året. Men det finns faktiskt också positiva saker med det kalla klimatet som man kanske inte tänker på, tex gör det att frukt, bär och grönsaker mognar långsamt och på det sättet får mer smak och en annan fördel är att de svenska odlarna har ett mindre behov av att använda växtskyddsmedel eftersom det kalla klimatet går hårt åt skadegörare som svamp och insekter.  Tänk på det när du står där i affären och väljer bland frukt och grönt! (Och vill du läsa mer om fördelarna med svenskodlat kan du läsa här )

Äpplen
Vilken fantastisk äppleår vi har!

Tillbaka till det här med äpplen. Den absoluta efterrättsfavoriten hos oss så här på hösten är en knäckig äppelpaj med vaniljsås. Inget märkvärdigt alls, men så rackarns gott. Och extra gott blir det med en gräddig hemgjord vaniljvisp! Eftersom jag är lite skeptisk till konstgjorda produkter som jag inte redigt vet vad det är i, så undviker jag gärna pulverpåsarna och de färdiga vaniljsåserna med lång hållbarhet som finns i kyldisken. Men det är ju inte alltid man har tid, eller ids, koka ihop en vaniljsås och då har latmasken Ross förstås ett superenkelt och smarrigt fuskrecept i bakfickan (se nedan).

Knäckig äppelpaj

Det här behöver du:
5-6 äpplen
Lite kanel  att strö över äpplena
150 g smör
3 dl havregryn
2 dl socker
1/2 dl ljus sirap
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk mjölk

Så här gör du:
1,  Sätt ugnen på 175°C.
2, Smält smöret i en kastrull, och om du vill ha lite nötigare smak kan du bryna smöret.
3, Tjoffa i alla ingredienser, utom äpplena och kanelen, och rör om.
4, Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt. Lägg dem i en pajform, och dofta över lite kanel.
5, Häll smeten ovanpå och kör in hela härligheten i ugnen i ca 30 min eller tills pajen är gyllene och så där härligt knäckig.
6, Servera med den hemgjorda vaniljvispen.

Hemgjord vaniljvisp
Snabbt och enkelt – latmaskens hemgjorda vaniljvisp.

Latmaskens hemgjorda vaniljvisp

Det här behöver du:
2 dl grädde
2 äggulor
2 msk socker
1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker

Så här gör du:
1, Vispa grädden till lagom konsistens.
2, Rör ihop äggula, socker och vanilj och tjoffa ner det i den vispade grädden.
3, Vispa ihop det hela så det blir lagom konsistens och fin färg.

 

 

Matlagning som vapen mot dotterns ätstörning
Låt maten inspireras av naturens sprakande höstfärger