Farmor Ingas enkla grundrecept på sockerkaka – smaksatt med citron och blåa vallmofrön
97% av de svenska hushållen serverar sockerkaka på söndagarna. De orden står att läsa i farmors bakbok från 1951. Att så är fallet idag, 2019, känns väl inte så troligt. Men vad säger ni -är det inte dags för sockerkakan att göra comeback? Nedan hittar ni farmor Ingas superenkla grundrecept på sockerkaka, och min egen favoritsmaksättning: citron och blå vallmofrön.
Som ni vet är kok- och bakböckerna som jag fått ärva från min farmor en kär skatt för mig. Här hittar jag massor av inspiration för matlagning och bakning med svenska råvaror. Jag älskar att hitta hennes snirkliga handstil bland de tryckta recepten, för när det står bra eller bäst kan man vara säker på att lyckas med receptet.
I hennes bakbok från 1951 förstår man att ”innekakan” nummer 1 är sockerkakan. I inledningen står det nämligen att sockerkakan är ett av de mest populära finbakverken, och att det i 97% av de svenska hemmen serveras sockerkaka på söndagar. Visst låter det fantastiskt! Tänk vad glada svenskarna måste ha varit på 50-talet när de fick äta nybakt sockerkaka varenda söndag!
Vidare kan man läsa om alla sockerkakans fördelar, tex att den är lätt att variera med olika smaksättningar, att den kan bli en efterrätt om den serveras med en klick grädde och bär och att den även i sitt enklaste slag ger söndagsutflykten guldkant.
Därefter radas recepten upp. Jag hade ingen aning om hur många sätt det finns att baka sockerkaka på, bara i den här boken finns ca 25 olika recept sorterade i ordning efter hur många ägg de innehåller. Visste ni att man kan baka sockerkaka på allt från 1 till 8 ägg? Att man kan göra den med eller utan smör? Att den kan göras med eller utan mjölk och vatten?
Som tur är finns det i den här boken ett sockerkaksrecept markerat med ett kryss och ett snirkligt ”bra”, så jag vet direkt vilket jag ska använda. Det var det som farmor använde. Hemma hos henne fick man nästan alltid sockerkaka med vispad grädde och tinade jordgubbar när man varit där och ätit söndagsmiddag. Och det smakade alltid ljuvligt!
Sockerkakors smaksättning kan man ju variera i oändlighet, med vanilj, choklad, saffran, ingefära, kardemumma mm mm. Men just nu är min favoritkombination citron och blå vallmofrön. För att förstärka smaken av citron kan man lyxa till det lite extra genom att göra en liten glasyr och ringla över kakan, som då också blir extra fin att titta på.
Här kommer receptet, och eftersom det är söndag imorgon föreslår jag så klart att detta är kakan ni ska baka! 😊
Och är ni mer sugna på farmor Ingas våfflor, hittar ni receptet här.
Farmor Ingas sockerkaka (smaksatt med citron och blå vallmofrön)
Det här behöver du:
Grundrecept:
3 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
150 g smält smör
Smaksättning:
½ pressad citron inkl cest
1 msk blå vallmofrön
Glasyr:
2 dl florsocker
ca ½ pressad citron
Lite vatten ifall det behövs för att få rätt konsistens
Gör så här:
1, Vispa ägg och socker vitt och puffigt. ( I farmors recept står det 10 minuter, men jag gissar att det är utan elvisp…)
2, Blanda i det smälta smöret som helst ska vara lite avsvalnat.
3, Rör ihop bakpulver och mjöl och sikta ner i smeten.
4, Blanda i pressad citron och vallmofrön och rör om.
5, Häll smeten i en väl insmord och bröad sockerkaksform.
6, Grädda i 175 g i ca 25-30 minuter. Känn med sticka så att kakan är genombakt.
7, Låt kakan svalna.
8, Blanda ihop ingredienserna till glasyren så den blir en slät och lagom rinnig.
9, Ringla glasyren över kakan och pudra ev lite vallmofrön över.
16 kommentarer