Kräftfiskarens bästa tips
Ingen sommar utan kräftfiske! Är du också av den åsikten att en av sommarens absoluta höjdpunkter handlar om kräftor? Fiska kräftor, koka kräftor och kalasa på kräftor? Då är detta en text för dig. Här kommer nämligen kräftfiskarens bästa tips.
I vår familj finns det en som älskar kräftor och kräftfiske mer än något annat. Högtider som jul, påsk och midsommar har enligt den här personen inte en chans mot kräftfiskepremiären på Vättern, som infaller den andra fredagen i augusti. Den dagen är helig. Det är faktiskt så pass illa att jag inte är helt säker på hur valet skulle bli om han fick välja mellan att aldrig mer fiska kräftor, eller att aldrig mer träffa sin fru… Personen jag talar om är alltså min man.
Lyckligtvis behöver han inte välja. För även hans fru är väldigt förtjust i kräftor. Intresset för kräftfiske startade på allvar när Nicke köpte sin första båt för 15 år sedan. Efter det kan man lugnt säga att det har eskalerat… Så pass att han numera både arrenderar eget fiskevatten och har en liten turistfiske-verksamhet där man kan få åka med ut i vår lilla snipa Diesel-Doris och fiska kräftor. På tomten tronar dessutom en röd liten bod med namnet ”Korven och kräftan”, där han samlat på sig utrustning för att koka kräftor efter konstens alla regler.
Här nedan har jag samlat kräftfiskefantasten Nickes bästa tips till er:
Lyckas med kräftfiske i Vättern
– Börja med att läsa på vilka regler som gäller, så att ni inte bryter mot lagens långa arm: http://www.vattern.org/fisk-och-fiske/fiska-i-vattern/regler/kraftfiske/
– Använd om möjligt nätburar av ”yrkesfiskekvalitet”, Vättern är en sjö som kan slita hårt burarna, eftersom de kan rulla på botten när det blåser.
– Snåla inte med betet, all fisk funkar men sutare är Nickes egen favorit.
– Om möjligt försök variera djupet där du lägger i burarna, allt ifrån 5 till 25 meter funkar.
– Fäst en tyngd vid bojlinan, då ligger burarna mer still vilket är bra. Tänk också på att ha rejäla linor, minst 6 mm.
– Lägg i burarna på kvällen och ta upp nästa förmiddag. Vill man ha ett litet äventyr kan man vittja mitt i natten också, men det är bara för spänningens skull.
Koka kräftor
1, Koka upp en stor kastrull med vatten och en kastrull med lag. (se recept nedan)
2, Avliva kräftorna genom att lägga i lite kräftor i taget i kastrullen med kokande vatten. Ta upp dem när de är stilla.
3, Lägg över kräftorna i kastrullen med lagen och låt kräftorna småkoka i 7-8 minuter.
4, Ta bort kastrullen från värmen, och låt kräftornas ligga kvar i lagen och svalna. Kyl kräftorna och lagen så snabbt som möjligt. Vi brukar ha ett kar med kallvatten i där vi sätter grytorna. Ju snabbare det bli kallt desto bättre!
5, Förvara kräftorna i lagen till de ska ätas. Går också fint att frysa in kräftorna i burkar (lagen ska då också vara med).
Tänk också på att inte peta med fingrar i lagen eller på kräftorna utan använd rostfria redskap, allt för att inte riskera bakterier.
Recept: Nickes goda Vätterkräftor
Det här behöver du:
1 kg kräftor
3 liter vatten
2 sockerbitar
1 dl grovt salt
10-.15 färska dillkronor, får du inte tag i det kan du ta 2-3 msk dillfrön istället.
2 kapsyler whisky
Gör så här:
Häll i alla ingredienserna till lagen i en stor kastrull och koka upp. Följ sedan beskrivningen ovan.
Bästa kräftkalastipset:
1, Håll det enkelt!
2, Samla ett gäng härliga människor.
3, Duka upp generösa fat med kräftor.
4, Satsa på riktigt gott bröd, smör och ost. Gärna så lokalproducerat som möjligt.
5, Baka några goda pajer som tex, broccolipaj eller kantarell- och ostpaj
6, Man blir törstig av kräftor. Tänk på att ha gott om dryck, som tex öl och vatten. Om man gillar snaps hävdar Nicke att det absolut bästa är att ta en nubbe smaksatt med dill till kräftorna.
7, Avsluta gärna med ytterligare en paj, fast med nåt sött i. Utgå från detta smarriga recept: knäckig äpplepaj
Här kommer lite härliga bilder från vårt kräftfiske i Vättern:
0 kommentarer