Låt våra barn få lära sig var maten kommer ifrån!

8 december, 2018
Kategori:
Bonden i skolan lär barn var maten kommer ifrån.

I takt med att avståndet mellan stad och land ökar, minskar kunskapen om hur vårt svenska jord- och skogsbruk fungerar. Det som förr var allmän kunskap, som tex att potatis växer i jorden och att mjölk kommer från kossan är faktiskt inte längre en självklarhet. Men min dröm är att alla ska veta! Och vi måste börja med våra barn.  

Ända sedan jag började jobba på LRF har min absoluta hjärtefråga varit att lära barn och unga om det svenska jordbruket. För ungefär fem år sedan började jag och min fantastiska kollega Pernilla drömma om att skapa ett digitalt läromedel som skulle ge alla skolor möjlighet att undervisa om det svenska jord- och skogsbruket.

Byggt på glödande passion och jäklaranamma
Pernilla som ansvarar för LRF:s barn- och ungdomskommunikation hade då märkt att skolorna inte ens hade råd att betala porto för att beställa det fina tryckta läromedlet som LRF då erbjöd den svenska skolan, och andelen gårdsbesök som skolorna gjorde blev allt färre eftersom de inte hade råd att bussen dit. Och jag hade huvudet fullt av idéer om hur man skulle kunna skapa ett fantastiskt digitalt läromedel.

Tillsammans började vi därför kämpa för att få till detta. Pernilla slet som ett djur för att få till finansiering och jag försökte maxa dygnets timmar för att få utrymme att skapa allt innehåll. Jag minns hur jag satt i hammocken här hemma under sommarkvällarna och jobbade tills myggorna flockades runt det enda som lyste upp i mörkret; min datorskärm. Så för er som undrar- ja www.bondeniskolan.se är verkligen byggd på glödande passion och jäklaranamma.

Bondens barn- Adam
Filmerna om Bondens barn är det innehållet på Bonden i skolan som är jag är mest stolt över. Adam, på bilden, och de andra bonnabarnen är fantastiska!

Bonden i skolan har blivit en succé
I september 2014 lanserades sidan och det har verkligen blivit den succé vi drömde om. Idag är det varje skoldag mellan 500 och 1000 unika besök på Bonden i skolan, och bakom ett unikt besök vet vi att det ofta döljer sig en hel klass. Så vissa dagar har vi upp till 25 000 personer som lär sig om det svenska jord- och skogsbruket. Att veta det gör mig verkligen glad och lycklig! Men tro inte att vi är nöjda. Målet är att ALLA barn nån gång under skoltiden ska få lära sig om det svenska jord- och skogsbruket. Och drömmen är att detta ska skrivas in i läroplanen.

Men varför tycker hon det här är så himla viktigt tänker ni kanske nu. Jo det ska jag tala om. Dels så är jag övertygad om att nyckeln till framtidens hållbara samhälle ligger i hur vi använder jorden, skogen och djuren. Dels är jag övertygad om att detta är kunskap som framtidens beslutsfattare, arbetstagare och konsumenter, måste få i ung ålder. För visst är det så att det vi känner för som unga, också är det vi värnar som vuxna?! (Vill du veta mer varför jag brinner om detta ämne kan du läsa här)

Så på min önskelista till jultomten står alltså detta:

1, Skriv in i läroplanen att alla barn ska får lära sig om var maten kommer ifrån och hur vårt hållbara svenska jord- och skogsbruk fungerar.

2,  Se till att alla skolbarn får besöka en gård! Drömmen är att skapa en digital plattform där skolorna kan klicka på en karta för att boka ett statsfinansierat gårdsbesök inkl bussresa.

3, Gör så att alla ser och förstår hur fantastiska alla bondebarn är! Adam, Harry, Wilma och Melker är mina idoler, och jag vill att alla andra också se hur fantastiska de är: Klicka här för att se våra fina filmer om dessa underbara ungar!

Och känner du att du också skulle vilja göra mig extra glad i jul- då får du mer ön gärna tipsa alla skolmänniskor som du känner om www.bondeniskolan.se

Självklart går det precis lika bra att gå in på Bonden i skolan som privatperson också- där finns både härliga filmer, fakta, pyssel och quiz. Perfekt för dig som vill ha en härlig stund med dina barn eller barnbarn! 🙂

Mitt konsumtionsfria år – hur har det gått?
Saffransdoftande flatbread till adventsmyset- får till och med den mest ovillige julfiraren i stämning