Mitt konsumtionsfria år – hur har det gått?

13 december, 2018
Kategori:
Ett annat av mina brott. En svart thermojacka.

Ett av mina syndiga köp 2018, en svart thermojacka (man ser ju att jag gillar den, ett bra köp ändå, trots att det var syndigt), här med min man Jonas.

Har du någon gång köpt en pryl eller ett plagg som du sedan inte fått användning för? Eller bara köpt något för att det var billigt eller REA – det har jag gjort. Men varför ha en konsumtion som är dålig för både privatekonomin och miljön?

Ni som är trogna läsare av denna blogg, vet att jag är noggrann med vad jag köper för mat och jag vill absolut inte slänga något. Men varför är jag inte lika medveten om min övriga konsumtion?

I början av 2018 fick jag lite av en aha-upplevelse och bestämde mig för att agera på den, innan jag blev för bekväm och började tänka: ”Äsch, jag är ju bara en person, vad spelar det för roll om jag köper lite nya prylar?”

Såhär skrev jag den 4 januari 2018 på Facebook.

”Jag ska bara köpa saker jag verkligen behöver i år, från och med idag. Alla prylar och kläder jag köper kommer jag att posta i ett album på Facebook med någon typ av motivering. Nu ska jag sluta konsumera skit och ta lite ansvar! Vem är med mig?”

Onödig konsumtion som missbruk?

Det är det bra för er att veta, att jag innan den 4 januari var lite av en ”impulsshoppare”. Jag föll lätt i erbjudandefällan och köpte hem grejer som jag inte behövde. Ni vet sådant som hänger i garderoben och har prislappen kvar i ett år, tills man inser att det där plagget får nog vandra vidare till myrorna (usch för den typen av shopping, får ångest bara av att skriva om det).

Jag hade en garderob som innehöll kläder jag gillade, men även kläder som gav mig ångest. Detta för att jag varit sämst och köpt något som jag inte ens behövde… Eller ens ville ha för den delen, i alla fall inte till ordinarie pris.

Det var inte bara kläder. En och annan (oftast värdelös) pryl kunde också slinka med i köphetsen. Särskilt grejer till köket.

Så den 4 januari satte jag ned foten, nu får det vara stopp på all onödig konsumtion!

Hur har det gått då?

Jovars, jag har lyckats vända ett beteende. Men jag har köpt några saker det ska jag erkänna, ingen är perfekt så att säga.

Listan på min syndiga konsumtion 2018

  • En kjol (av den typ som jag förvisso letat efter i ett år, blev så nöjd när jag hittade en sådan att jag slog till, se nedan).
Ännu en av mina synder detta år - en röd kjol.
En av mina synder detta år – en röd kjol. I bakgrunden Furillen på Gotland där jag var och åt i somras. Så najs restaurang och ett lysande samarbete mellan bonde och kock. Kolla in hur samarbetet fungerar i denna video. 
  • En vit T-shirt (mitt sämsta köp i år, tycker att jag köpte en lite för liten, men nu får den duga).
  • En jacka (provocerande, jag vet… en så kallad ”underjacka” som gör att jag kan ha min höstkappa även om det blir svinkallt i vinter, och dessutom funkar den som höst eller vårjacka.)
  • Ett par örhängen (För att man med ett litet medel som örhänge kan piffa upp de gamla blusarna och få en ”ny” look på en gammal trasa 😊)
  • Ett par handskar (för att jag tappade bort mina gamla, som jag älskade…)
  • Underkläder – Känns ändå ok motiverat, även om jag hatar att köpa det, för att det är så tråkigt.

Ovanstående är ett mycket bra resultat om man jämför med hur den där listan såg ut 2017. Så heja mig!

Den stora missen

Jag i våtdräkt redo för kitesurfing
Jag i våtdräkt redo för kitesurfing. Ett klart brott mot det konsumtionsfria året.

MEN, nu kommer vi till ett stort misslyckande. Jag och min man bestämde oss i våras för att bli extremsportare (hej 30-årskris) och investerade således i Kiteutrustning – förvisso begagnad men ändå. Det är ju prylar. Så skäms på mig.

Syftet med utmaningen var dock att få mig att sluta upp med slentrianshopping. I dag är jag nästan ”avgiftad” och alla mina jeans har någon typ av hål i grenen (varför går jeans alltid sönder i grenen?).

Ännu en lånad klänning på ett annat bröllop i somras. Mannen i blått är min tjusiga man, och han har på sig samma kostym som han hade på vårt bröllop förra året.
En lånad klänning på ett bröllop i somras. Mannen i blått är min tjusiga man Jonas, och han har på sig samma kostym som han hade på vårt bröllop förra året.

Mina byxor har jag lappat och lagat under året, men en del av dem sjunger nu på sista versen. Det innebär att jag nu går och funderar på om jag ska köpa nya jeans. Nu betyder ett köp väldigt mycket mer för mig än det gjorde innan jag tog mig an denna utmaning. Det innebär också att jag vill göra min research innan jag köper nya byxor. Kanske kan jag hitta dem secondhand? Fast helst utan hål i grenen då…

Så för alla er som känner att konsumtionshetsen har spårat ur. Kopiera min Facebookstatus från den 4 januari och kör igång. Våga vägra shoppa, uppskatta det du redan har och låna av varandra! Bra för både plånboken och miljön!

Läs också mina smarta tips på hur du Klimatmaxar som en bonde 🙂

//Kattis

 

 

På tiden att bönderna får rättvist betalt!
Låt våra barn få lära sig var maten kommer ifrån!