6 sätt att klimatmaxa som en bonde

14 september, 2018

Vill du göra en insats för klimatet? Följ dessa tips och klimatmaxa som en bonde, det är inte så krångligt egentligen, häng på och scrolla ner!

Semestra som en bonde, ta tillvara på de härligheter som vårt avlånga land erbjuder. Fiska, vandra, utforska nya städer och platser, det finns mycket att se även i närområdet. Foto: Anna Ross
Många tänker på hur de kan minska sina klimatavtryck, här kommer ett par tips! Semestra som en bonde, ta tillvara på de härligheter som vårt avlånga land erbjuder. Fiska, vandra, utforska nya städer och platser, det finns mycket att se även i närområdet. Foto: Anna Ross

Semestra som en bonde

Istället för att flyga till New York en helg och spendera 1,6 ton koldioxid i utsläpp, kan du vara i skog och natur. Plocka svamp eller gå med i ett jaktlag. Njut av naturen och gör den samtidigt en tjänst genom att skippa flyget för att få semesterkänsla.

Ät som en bonde

Välj svensk mat. Svensk djurhållning är i världsklass. Vi har friska djur och det innebär även klimatsmarta djur som dessutom får minst antibiotika i hela EU. Svenska grönsaker har också en bättre miljöprofil med mindre rester av växtskyddsmedel än importerat, och det är extra kul att handla direkt från bonden just nu. Varför inte vända upp jorden i en del av trädgården och odla lite egen mat också. När du odlar förstår du också hur mycket jobb som ligger bakom maten, det kanske får dig att tänkta till en extra gång innan du slänger mat.

Tjälknöl
Ät som en bonde genom att välja svenska råvaror och närproducerat. Kanske kan Annas Tjälknöl vara ett tips inför helgen?

Sola som en bonde

Allt fler bönder producerar sin egen el. De installerar solceller på ladugårdstaken, har vindkraftverk och biogasanläggningar. En del producerar så mycket el att de kan sälja överskottet till andra hushåll. Köp sjyst el helt enkelt så kan även du dra ditt strå till stacken för klimatet.

Träna som en bonde

Jobba dig trött utomhus istället för att göra av med en massa onödig energi på elektriska maskiner i uppvärmda gym.

Kattis tränar som en bonde. Foto: Anna Ross
Istället för att klämma in sig på ett gym (som i dessa tider även kryllar av diverse förkylningsbakterier), ut i skog och mark och arbeta mer med kroppen. Utomhus får man dessutom en närande skopa frisk luft och det är bra för både kropp och själ. Foto: Anna Ross

Shoppa som en bonde

Varför behöver man köpa nya kläder varje gång ett modemärke kommer med en ny kollektion? Det viktigaste är att plaggen är funktionella, klarar av väder och vind och är slittåliga. Köp rejäla grejer som håller, och håller de inte så lagar du dem. Med verktygslåda, svets, lite 5-56 och silvertejp finns det inget du inte kan fixa :).

Hur många väderappar har du på din telefon?
Som lantbrukare är man i allra högsta grad beroende av vilket väder morgondagen bjuder på och hur klimatet utvecklar sig. I år har det varit tydligare än någonsin med tanke på torkan. Hur många väderappar har du på din telefon?

Snacka väder som en bonde

Det finns nog ingen som bryr sig så mycket om vädret som bönder gör. Vädret och klimatet påverkar exakt allt på en gård. De som blir påverkade av extremväder först och kanske mest, är just bönder. Det är därför inte så konstigt att bönder vill vara en del av klimatarbetet och erbjuda konsumenter sjysta produkter som tar hänsyn till både djurnatur och klimat.

//Kattis

Soppa i lunchlådan - gott, billigt och lätt att göra på enbart svenska råvaror
Så lätt att köpa svensk mat- fyra tips om hur du handlar direkt från producenten