Äta bör man annars dör man

30 augusti, 2018
Mat är gott, livsnödvändigt och måltiden är en viktig mötesplats! Det är synd att så många,  av olika anledningar, har ångest för vad man ska äta. När det gäller klimatet, gör det enkelt för dig genom att välja svenskt och äta i säsong. Här käkar jag våfflor med hjortronsylt på fjället i Åre, inte så pjåkigt.

När jag hamnar i diskussioner runt middagsbordet som handlar om kött, mat och klimat, verkar det ibland som att folk tror att man kan kompensera sitt flygresande totalt genom att skippa köttet. Det kan man inte. Men jag förstår att man vill tro det. Det är ett enkelt sätt att vara en ansvarsfull världsmedborgare samtidigt som man upplever världen. Man sover gott om nätterna och är en världsvan globetrotter på samma gång – win win.

Enligt Naturvårdsverket ger maten vi äter, upphov till ca 2 ton växthusgaser per person och år. En resa tur och retur till Thailand ger upphov till ca 2,5 ton per person och en tripp till New York 1,6 ton.  Äta bör man, annars dör man. En resa till Thailand eller NYC hamnar ändå mer inom kategorin lyx.

Måste man sluta äta kött?

Nej säger jag, men var noggrann och välj svenskt kött när du väljer att äta kött (ät såklart mer grönt också, för det äter nästan alla för lite av). Det gäller såklart både när du äter hemma och på restaurang (läs mer om varför här). Sedan 90-talet har vår köttkonsumtion ökat ordentligt men produktionen av kött i Sverige har minskat något. Det är alltså främst importerat kött vi äter mer av. Kolla in mer statistik här.

I dagsläget står importerad mat för cirka 70 % av klimatutsläppen från mat i Sverige, medan svenskproducerad mat står för 30 %.

Läs mer: Broccoli-bonanza

Är kossans rapar värre än en flygresa?

Något som ofta förbises i diskussionen om kött och klimat är att det är stor skillnad på klimatgaser.

När man räknar på utsläpp från idisslande djur så gör man om metangas (gasen som idisslare rapar och fiser) till en så kallad koldioxidekvivalent. Metangas är en 28 ggr ”starkare” klimatgas än koldioxid men skillnaden mellan dem är stor.

Koldioxid bryts ner sakta i atmosfären. Efter 100 år finns hälften av gasen kvar och efter 1000 år finns upp mot 20 % av gasen kvar, den bidrar alltså fortfarande till den globala uppvärmningen. För metangas däremot, handlar det om drygt 10 år innan gasen är nedbruten. Mer om det skriver ett par forskare från Chalmers här och  Jordbruksverket skriver bra om det här, för den som vill fördjupa sig mer.

Jobba på

Att vi alla jobbar för att minska vårt klimatavtryck är så klart viktigt. Men ibland blir jag bara så less på att man tror sig kunna kompensera upp ett frekvent flygande och shoppande genom att äta lite vegetariskt. Det blir liksom en skev debatt. Se istället till att sluta kasta maten du köper, ät svenskt och försök flyga mindre.

//Kattis

Hallongrottor på färska hallon – bärälskarens kakfavorit
Alla hundars dag- med svensk mat så klart!