Hallongrottor på färska hallon – bärälskarens kakfavorit

2 september, 2018

Det är nåt med mig och bär. Under sommaren är det helt omöjligt för mig att hålla fingrarna i styr när jag ser alla läckra bär. Tänk er en ettrig ekorre som hamstrar inför vintern, så är ni rätt nära.

Och jag tackar min lyckliga stjärna för att jag bor just i Sverige där vi inte bara får mer smakrika bär på grund av vårt kalla klimat, utan också är välsignade med allemansrätten som gör att vi kan plocka en massa goda vitaminbomber alldeles gratis. Finns ingen anledning alls att köpa en massa importerade superbär när man bor här där man kan köpa, plocka eller odla bär av världsklass.

Tyvärr har sommaren hos oss varit rätt usel på bärfronten, framför allt är tillgången av blåbär mycket mindre än vanligt. Men ekorren Ross kan ändå nöjt konstatera att det finns både jordgubbar, smultron, körsbär, vinbär, blåbär, lingon och hallon i frysen. Populäraste bäret i vår frys är helt klart det sistnämnda bäret; hallon. Och till min stora lycka levererar trädgårdens hösthallon i år magiska mängder.  För er som inte känner till hösthallonen så kan de enligt mig bäst beskrivas som drömhallonet nummer ett. För de är inte bara extra stora och saftiga, de är också lyckligt befriade från  de oönskade maskarna och krypen som jag brukar hitta i de vanliga sommarhallonen. Dessutom håller de bärälskaren med färska bär en lång bit in på hösten, hemma hos oss har vi till och med skördat hallon när det kommit snö.

Hösthallon
Alla i familjen älskar hösthallonen, även den lurviga varelsen i bakgrunden som försöker se oskyldig ut efter att ha norpat en ansenlig mängd bär i noshöjd…

Just nu plockar vi hallon nästan varje dag, och den större delen fryser ekorrmamman in för att ha under vintern. Men vi lyxar också i vardagen med hallon på frukostfilen, goda smothies, efterrätter och smarriga bakverk. Här nedan hittar ni receptet på en av mina absoluta favoritkakor: hallongrottor gjorda på färska hallon. Konstrasten mellan den spröda, söta, vaniljiga kakdegen och det lite syrliga hallonet är himmelsk. Mycket godare än den klassiska hallongrottan med hallonsylt tycker jag. Eftersom jag är en lat bagare är det så klart också en supersnabb och lätt bakprocess där du bara tjoffar allt till kakdegen i en matberedare.

Hallongrottor på färska hallon

Det här behöver du:
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl marsanpulver
250 gr smör
1-2 dl färska hallon
1 msk florsocker

Ca 30 små muffinsformar

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Placera ca 30 små muffinsformar en plåt.
3. Tjoffa i allt till kakdegen (alltså allt utom hallon och florsocker) i en matberedare och kör tills det blir en degklump.
4, Lägg hallonen i en skål, och häll lite florsocker över. Rör om och mosa bären lätt.
5, Rulla ut degen till en lång korv och skär ca 30 bitar.
6, Forma små bollar och lägg i muffinsformarna, tryck till med tummen på kakbollen och lägg en liten klick hallon i gropen.
7, Grädda i ugnen 12-15 minuter.
8, Kakorna går finfint att frysa och sen bjuda på när man får oväntat besök. Själv måste jag dock alltid gömma dem på ett riktigt bra ställe i frysen, för konstigt nog försvinner de här kakorna alltid på något magiskt vis annars…

Hallongrottor
Hallongrottor med färska hallon är en dröm för bär-älskaren.

 

Så lätt att köpa svensk mat- fyra tips om hur du handlar direkt från producenten
Äta bör man annars dör man