På tiden att bönderna får rättvist betalt!

21 december, 2018
traktor på väg

Det här är oftast den enda kontakt som konsumenter har med bönder.  Brukar du fundera över vad den mötande bonden har för verksamhet, kanske kor, grisar eller grönsaker? Och hur mycket av dina matpengar som landar hos bonden?

Sommaren 2018 går till historien som den torraste på mycket länge. Hade vi levt för 100 år sedan, hade vi sannolikt varit riktigt hungriga nu på grund av missväxt i hela norra Europa.

Men så är det inte. Året är 2018 och vi förväntar oss att allt finns i mataffären. Då menar jag ALLT. Vem känner igen sig i den frustration som uppstår när det inte finns fräsch koriander i kryddhyllan när man planerar tacokvällen? Katastrof.

Från lyx till vardagligt överflöd

Det var inte så länge sedan som apelsiner, bananer och avokado var lyxprodukter och kunde skapa stor fascination i matbutikerna. Och nu trycker vi i oss avokado som om det inte fanns en morgondag.

Vi har helt enkelt blivit vana vid ett överflöd och att allt alltid finns.

Som konsument lägger man ett par tusenlappar på mat varje månad. Funderar du ibland över hur mycket av dina matpengar som landar i bondens plånbok? Eller tänker du ens på att all mat du äter kommer från en bonde från början? Och hur mycket har den personen fått betalt?

svenska ägg
Jag älskar att köpa råvaror direkt på en gård, det är en härlig känsla och man vet var pengarna går. Nu bor ju jag i Stockholm och har ingen bil, vilket gör det hela lite krångligt. Men varje gång jag är i Skåne och hälsar på familjen ser jag till att köpa på mig ett lager med bland annat ägg från min favoritbonde i Bästekille.

Mindre pengar till bönderna

En ny rapport från LRF visar att Sveriges bönders andel av matkronan har halverats på 20 år. Bönderna får alltså en mindre och mindre del av kakan.

Om du handlar för 100 kronor ser fördelningen ut såhär:

  • Sveriges bönder: 9 kronor
  • Industrin: 11 kronor
  • Moms: 11 kronor
  • Handlaren: 32 kronor
  • Importerad mat: 37 kronor

Varför är det så att primärproduktionen är de som får bära den största risken, jobba mest, och få minst betalt? Man har ju hört att varannan Ferrari körs av ICA Maxi-ägare… Samtidigt har lantbruket haft låga marginaler i många år. Det är en av anledningarna till att torkan slog extra hårt, man har inte haft möjlighet att bygga en ekonomisk buffert.

Det är helt sjukt att vi har vant oss vid så låga matpriser att man inte kan betala bönderna ordentligt. Att vi dessutom i stort sett har en monopolsituation inom detaljhandeln, är sannolikt inte positivt för hur mycket bonden eller livsmedelsindustrin får betalt.

Men du kan göra skillnad

LRFs rapport visar att om man gör medvetna val och handlar svenskt så kan man se till att bonden får en större del av kakan.

Tips:

Välj svensk mat, kolla efter Från Sverige märkningen.

Handla direkt av en bonde, exempelvis i gårdsbutik eller via REKO-ring.

Våga fråga var maten kommer ifrån när du äter ute.

 

God jul och gott nytt år med en massa svenska godsaker på bordet såklart!

//Kattis

Välj svensk mat 2019!
Mitt konsumtionsfria år – hur har det gått?