Mer svensk mat i offentliga kök!

24 augusti, 2018
Svenska djur på bete.
Svenska djur på bete sommaren 2017. Då var det rätt mycket grönare än det är just nu.

I mitt tycke är det helt orimligt att skattepengar spenderas på mat som är olaglig att producera i Sverige. De nationella lagkrav som Sveriges bönder lyder under, innebär en högre produktionskostnad än i många andra länder. Då känns det i allra högsta grad rimligt att staten stöttar den typen av produktion i sina inköp. Men under lång tid har pris varit högsta prioritet i offentlig upphandling. Något som inneburit att barn, sjuka och gamla serverats mat som kommer från en uppfödning som hade inneburit fängelse för en svensk bonde. Exempelvis animalier som kommer från en uppfödning med ohållbar användning av antibiotika. I förlängningen betyder det att våra offentliga verksamheter gynnat utvecklingen av antibiotikaresistenta bakterier.

Ny lag på gång

Men plötsligt händer det! Ardalan Shekarabi, som är civilminister presenterade i dag tillsamans med Per Bolund, konsumtionsminister, att lagen om offentlig upphandling ska skärpas! 

Det är mycket positivt att offentliga upphandlare ska behöva ställa krav på att råvarorna kommer från en djurhållning som håller samma klass som Sveriges. Dessvärre är inte vegetabilier inkluderade, vilket är synd, då svensk växtodling också ligger i topp gällande hållbarhet. Viktigt att poängtera är också att offentliga upphandlare måste ha möjligheter att köpa svenskt även i budgeten.

Att detta besked kommer mitt i valrörelsen är dock lite oroväckande, men jag har höga förhoppningar om att detta inte är så kallat valfläsk. Shekarabi har nämligen pratat om offentlig upphandling sedan han klev på för fyra år sedan. Nu gäller det att arbetet med lagen kommer igång direkt, så att fler kan få bra mat från ett bra och hållbart jordbruk.

Läs mer: Var kommer maten ifrån?

//Kattis

Alla hundars dag- med svensk mat så klart!
Broccoli-bonanza : 10 kg till frysen och recept på rätter av både bukett, blad och stam