Portergryta- en vinnare i den bruna matens årstid
Nu är det den bruna matens årstid för oss säsongsätare. Tycker du det låter dystert? Inte alls! Särskilt inte om du gör en sats av min supergoda portergryta.
Visst längtar jag också till tiden då man kan frossa i söta tomater, späd sparris och prunkande sallader. Men det finns ändå massor av god mat att laga på svenska råvaror så här års. Inte minst en massa goda grytor.
En självklar vinnare på vinterns middagsbord hemma hos oss är Portergrytan. Serverad med kokt potatis, kokt broccoli, lite inlagd gurka och en klick vinbärsgelé blir det en riktig festmåltid. Och den passar också perfekt att värma som en rest- både om man vill sprida avund i lunchrummet på jobbet eller ta med ut i skogen att äta vid en sprakande eld, som vi gjorde nu senast.
Annas enkla portergryta
Det här behöver du:
1 1/2 kg nötkött eller älgkött (typ fransyska eller högrev
1 flaska porter, 50 cl
1/2 dl koncentrerad svartvinbärssaft
2 msk soja
2 buljongtärningar
7 enbär
7 svartpepparkorn
1 gul lök i klyftor
1 vitlöksklyfta
1 tsk timjan
Till redningen:
2 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
Så här gör du:
1, Skär köttet i bitar (ca 2×3 cm)
2, Tjoffa i allt utom grädden och mjölet i en kastrull. Låt koka upp.
3, Lägg i köttbitarna och låt koka/sjuda i minst en timme. Ju längre desto mörare blir köttet.
4, Sila av skyn och lägg tillbaka den i kastrullen och låt koka upp igen. Blanda mjölet med grädden och häll i kastrullen, låt sjuda så såsen tills den tjocknar.
5, Kasta tillbaka köttbitarna i grytan och låt koka med. (Här krävs att du kastar i dem en och en så att du inte får med pepparkorn, och lökbitar).
6, Servera med kokt potatis, broccoli och nån god inlagd gurka och vinbärsgele om du har det hemma!
0 kommentarer