Söndagsgrill och veckomeny

22 april, 2018
Kategori:
veckomeny

Hemma hos oss ägnas söndagen oftast åt ganska mycket matrelaterade aktiviteter. Jag brukar passa på att storhandla, skriva veckomeny och även laga en massa mat, då jag helst vill att åtminstone måndagens middag är klar redan på söndagen. Den här söndagen blev dock lite annorlunda eftersom jag spenderat helgen på västkusten med mina tjejkompisar, och alltså latat mig istället för att göra nytta. Men jag hann lyckligtvis ändå med både handlingen, planeringen och en härlig kvällsgrill i solen.

Vissa brukar planera menyn innan de handlar, men jag gör oftast tvärtom och komponerar veckomenyn efter det att jag varit i affären. Det beror på att jag erfarit att den som vill köpa svenskt inte alltid vet exakt vad den får tag på i butiken, och då är det lättast att i efterhand utgå från det som faktiskt finns hemma. Som de flesta andra baserar vi vår matlagning på ungefär samma råvaror vecka efter vecka. De här grejerna, som tex mejeriprodukter, ägg, potatis, rotsaker, pasta, bröd och nån form av kött/fisk, måste alltid finns hemma i kyl, frys och skafferi för att vardagen ska flyta på ett smidigt vis. Därutöver sätter vi piff på veckomenyn genom att handla det som finns i säsong (just nu längtar jag ihjäl mig efter svenska primörer, men glädjs åt att åtminstone den svenska gurkan nu är tillbaka efter vinterns frånvaro). För den som gillar att variera smakerna är det svårt att bara köpa svensktproducerat, så här ”fuskar” jag och köper hem bland annat citron och olika kryddor. Jag tycker också om att ”rädda” mat med kort datum både för att det känns bra att bidra till ett minskat matsvinn, men så klart också för att det är bra för smålänningens plånbok. 😉

Idag fick jag tag på både lamm- och kycklingfärs till halva priset där bäst före-datum var idag. Perfekt eftersom det var strålande grillväder och alla i familjen är väldigt förtjusta i färsbiffar som smaksätts på olika vis.  Nedan ser dagens smaksättning av färsen.

/Anna

Lammfärsbiffar
450 g lammfärs
1 halv hackad liten rödlök
1 riven vitlöksklyfta
1 tsk timjan
1 kryddmått mejram
Några kvistar hackad färsk persilja
1 ägg
Salt

Kycklingbiffar
450 g kycklingfärs
1 halv hackad liten rödlök
1 riven vitlöksklyfta
1-2 kryddmått chiliflakes
1-2 kryddmått malen ingefära
Rivet skal från en halv citron
1 ägg
Salt

Lammfärs
Av det här blev det lammfärsbiffar smaksatta med vitlök, rödlök, persilja, timjan och mejram.
Grillning
Maken grillar färsbiffar som serverades med potatis- och grönsaksknyten.

 

 

 

 

 

 

 

 

Var kommer maten ifrån?
En alldeles vanlig Anna