Välj svensk mat 2019!
För ett år sedan bestämde jag mig för att delta i utmaningen ”Välj svensk mat 2018”. Året har gått blixtsnabbt och det har både varit lättare och svårare än jag trodde. 2019 hoppas jag att vi blir ännu fler som väljer svenskproducerad mat- för klimatet, miljön och den egna hälsans skull. Och här ger jag er mina bästa tips för ett härligt svenskt matår!
Inte riktigt 100%
Jag behövde inte fundera någon längre stund innan jag satte loggan ”Välj svensk mat 2018” på min profilbild på facebook, då för ett år sedan när kampanjen började. Att välja svensk mat är ju självklart, och det kändes som att jag redan gjorde det. Men så här ett år senare kan jag nyktert konstatera att det gjorde jag faktiskt inte riktigt. Och även om jag ansträngt mig ordentligt det här året, så har jag ändå inte lyckats hålla mig till 100% svenskt på tallriken.
För det är ju tyvärr så att inte allt går att odla i Sverige. Kaffe, choklad, nötter, citrusfrukter och kryddor är det ju rätt kört för i vårt tuffa klimat. Men ett liv utan dessa känns också tufft. Så för att klara av detta året valde jag att ha kvar just de sakerna på listan över mina ”unn”. Tyvärr stannar det inte där, utan jag har fuskat några gånger när frestelsen varit för stor… Det har under året syndats med både sushi, banan och avokado- som är tre grejer jag verkligen gillar.
Inga problem med basen
När jag nu analyserar året som gått kan jag konstatera att det inte är några som helst problem att köpa svenskt när det gäller kött, mejeri, ägg, rotfrukter, kål, lök och bröd. Att köpa frukt och grönt har också fungerat bra under stor del av året. Med andra ord har det absolut inte varit några bekymmer att mätta familjen Ross under året som gått.
Jag kan inte påstå att vi heller har behövt ändra särskilt mycket på våra veckomenyer. Den mat som vi alltid har ätit, går för det mesta att göra på enbart svenska råvaror. Men när det saknats nån ingrediens har jag så klart försökt att byta ut den mot ett svenskt alternativ. Ibland med lyckad utgång, som tex när hommusen blev ännu bättre på svenska vita bönor än på kikärter. Ibland med mindre lyckad utgång, som tex första gången jag bytte ut riset mot mathavre och jag slarvade med kokningen så att det hela mest liknande en gröt. Vissa saker har krävt mer kreativt tänk än annat, att byta ut tillbehören till vinterns fredagstacos var tex en redig utmaning. Och även om familjen i ärligheten namn helst väljer de vanliga tillbehören som sallat, gurka och tomat kan jag ändå rekommendera er att testa olika sorters kål och rotsaker i hyvlad eller picklad form som tillbehör till era tacos.
I det stora hela har det faktiskt inte varit bekymmersamt alls att välja svensk mat 2018. Tvärtom har det varit så himla kul! Det här året har jag varit mer kreativ i köket som tex när vi körde tema fotbolls-VM och jag har kommit iväg på en massa roliga utflykter för att få tag på lokalproducerad mat (tips om hur du hittar lokal mat skrev jag i detta inlägget). En annan positiv effekt är att jag har pratat mer mat både med släkt och vänner, och alla har generöst delat både idéer och recept med mig!
För er som också vill äta mer mat som är producerad av Sveriges fantastiskt duktiga bönder har jag nedan listat mina bästa tips:
- Välj mat i säsong! Frossa under sommarperioden när du kan äta allt från spänstig svensk sparris, mjäll färskpotatis och söta färska jordgubbar, och spar den bruna tunga maten till vintern.
- Leta upp mormors kokbok och börja laga de svenska klassikerna. Kroppkakor, kalops och köttbullar – husmanskost kräver oftast inga andra råvaror än de som kan produceras i Sverige.
- Lägg in, torka och frys! Se till att under den grönskande säsongen ta tillvara grönsaker, bär och svamp. Tänk så tråkigt det hade varit om vi inte kunnat mixa smothies med sommarens bär, slänga ihop en smarrig kantarellmacka till soppan eller haft broccoli och inlagd gurka till söndagssteken.
- Kolla efter svenskmärkningen! Eftersom många värderar svensk mat högre vill en del företag få oss att tro att råvaran i deras produkt är svensk, så även om namnet är svenskklingande så måste du noga kolla så att det verkligen stämmer. Helt trygg kan du vara om du ser Från Sverige-märket.
- Byt ut mot liknande svensk ingrediens. Olivoljan byter du lätt mot svensk rapsolja, det vita riset kan du byta ut mot nån form av gryn från Sverige (matvete, mathavre eller kvarngryn tex) och även om utbudet av svenska hårda ostar som parmesan är rätt klent, så tycker jag att det funkar finfint med en långlagrad svensk ost. Gärna cheddar eller Västerbottenost.
Slutligen vill jag skicka med en önskelista till den svenska livsmedelsproduktionen på sånt som jag VERKLIGEN skulle vilja kunna köpa i min vanliga affär:
- Fler former på svensk pasta! Som det är nu hittar jag bara pasta på svenskt spannmål i tre klassiska former. Men jag vill ha lasagneplattor också! Och bandspagetti!
- Svenska krossade tomater!
- Fler sorters musli och flingor. Jag har bara hittat två svenska sorter som vi kan alternera mellan.
- Fler ostsorter på svensk mjölkråvara- tex fetaost och halloumi.
Imorgon är årets sista dag, men jag ser redan framemot att få avlägga mitt nyårslöfte inför 2019- att fortsätta välja svensk mat. Hänger du också på?
0 kommentarer