Vegoprofilering till vilket pris MAX?

7 mars, 2019
Kategori:
MAX hamburgare börjar mer veganmärkning i samarbete med Djurens Rätt. Foto: Max
MAX hamburgare börjar med veganmärkning i samarbete med Djurens Rätt. Hur kan man samarbeta med en organisation som vill avskaffa all djurhållning inom lantbruket när man är en hamburgerrestaurang? Foto: Max

MAX hamburgare har länge stuckit ut hakan bland snabbmatskedjorna. De har 100% svenskt kött och kyckling i sina produkter och det är toppen! De senaste åren har de även profilerat sig som ett vegoalternativ och det i sig är det inget fel med.

Bra att man kan välja vad man vill käka.

Men nu vet jag inte riktigt hur Max har tänkt. I jakten på en stark vegoprofil har de slagit sig samman med Djurens Rätt för att använda sig av deras veganmärkning på utvalda produkter.

I sin verksamhetsinriktning skriver Djurens Rätt att inga djur ska användas för livsmedelsproduktion och att animaliska produkter ska fasas ut. Man lierar sig alltså med en organisation som vill att alla MAX leverantörer av ost, mjölk, ägg, kyckling, nötkött mm ska lägga ner.

Grattis Djurens Rätt får man väl säga och hoppsan Max, hur tänkte ni nu?

Dessutom i en tid då lantbrukare inte vågar berätta att de håller djur, av rädsla för att hotas och få besök av militanta djuraktivister på gården. Jag är rätt säker på att väldigt många av de djuruppfödare som levererar till MAX känner sig rejält svikna.

Kanske MAX borde ta sig en funderare över vem det är som levererar råvarorna, både de animaliska och veganska. Det är ju nämligen så att det är rätt många lantbrukare som odlar vegetabilier som också håller djur.

Med det sagt, jag har absolut inget emot att det finns flera vegoalternativ! Det är toppen och särskilt om man lyckas basera dem på svenska råvaror. Men att MAX lierar sig med Djurens Rätt på detta sätt är för mig ett mycket stort mysterium.

Läs mer: Har du klimatångest utan att fatta skillnaden på kol och kol?

Läs mer: Sveriges bönder är bäst på miljö och klimat

//Kattis

Mellanmål på svenska råvaror
Våfflor på bästa sätt med farmor Ingas enkla recept