Aysch abu Laham möter Pirozkhi i fotbolls-VM:s öppningsmatch

10 juni, 2018
Laddae för fotbolls-VM

Nu är det nära! I skrivande stund är det bara fyra dagar kvar tills domaren blåser igång fotbolls-VM, och jag är så himla taggad! Redan nu ligger öppningsmatchens motståndare i min frys och bara väntar på att domaren ska blåsa igång matchen. Men innan ni ringer polisen- det är inga spelare i min frys- utan maträtter. 😉 I helgen har vi nämligen lagat Aysch abu laham och pirozkhi, två goda (ja så klart kunde vi inte hålla oss utan var tvungna att provsmaka) rätter som ska representera Saudiarabien och Ryssland i VM:et som avgörs hemma på vårt matbord.

När Sverige är som finast är mitt jobb som intensivast. Och eftersom jag är på uppdrag på bortaplan till och med onsdag, har jag redan i helgen lagat maten till öppningsmatchen mellan Ryssland och Saudiarabien, bakat brödet till fredagsmatchen mellan Spanien och Portugal och planerat de andra rätterna som ska serveras i helgen. Det är så himla roligt att googla fram alla spännande recept- och det är inte heller särskilt svårt alls att hitta sånt som går att göra på mestadels svenska råvaror. Men eftersom jag varken är en globetrotter, eller superbra på andra språk, är jag inte helt säker på att maträtternas utseende och smak är precis som det ska…

Hur som helst, för er som undrar hur veckans fotbollsmeny ser ut:

Fotbollsmeny VM:s första vecka:

Torsdag
Ryssland- Saudiarabien
Pirozkhi- Aysch abu laham

Pirozkhi är en pirog fylld med köttfärs, lök, kokt ägg, dill, salt och peppar.
Aysch abu laham är en slags mellanting mellan pirog och pizza med köttfärs i. Recept hittar ni nedan.

Fredag
Portugal- Spanien
Bolo de caco- papas arrugadas

Bolo de caco är ett bröd från Madeira som bakas på potatis och mjöl. Mitt bröd blev fantastiskt luftigt med en knaprig yta. Det ska delas i två delar och så ska man breda vitlökssmör (som också smaksätts med vinäger) på skivorna och sedan rosta i ugn.

Papas arrugadas är en kanarisk rätt som består av saltkokta potatisar. Du kokar helt enkelt 2 kg kilo oskalad färskpotatis med 2,5 dl salt i vattnet och då blir potatisen skrynklig meden vit hinna av salt på. Supergott!

Lördag
Peru-Danmark
Anticuchos – danska smörrebröd

Anticuchos är grillspett med kött av nöt som marinerats i vitlök, olja, vinäger, spiskummin,salt och peppar.

Och danska smörrebrd är som ni ävet så läckra mackor gjort på grovt rågbröd och en massa goda pålägg.

Söndag
Brasilien- Schweiz
Feijoada- rösti

Feijoada är en slags gryta gjord på svarta bönor, fläsk, chorizo, lök och tomater.

Rösti är en potatiskaka av grovriven potatis och lök som steks i panna.

Fotbolls VM på matbordet.
Öppningsmatchen i fotbolls-VM: Aysh abu laham mot pirozkhi.

Recept Aysch abau laham

Deg
1,5 dl ljummet vatten
12,5 g jäst
En nypa socker
Ca 6 dl mjöl
1/2 tsk Salt
½ kryddmått spiskummin
½ kryddmått kummin
2 stora ägg
3 msk rapsolja
0,5 dl vatten
Uppvispat ägg och sesamfrön till garnering.

Fyllning
500 g Lamm eller nötfärs
2 hackade lökar
2 pressade vitlöksklyftor
Salt och svartpeppar
2 hackade tomater
Skaften på 2 färska lökar alt salladslök
4 msk tahini (gör du lätt själv genom att rosta sesamfrö i panna och mixa ihop med olja, salt och citronsaft och lite vatten tills det blir en slätpasta)
2 tsk färskpressad citron
0,5 dl vatten


Gör så här:

Degen
Lös upp jästen i fingervarmt vatten. Kör i allt det torra. Vipsa ihop äggen med vatten och olja och häll i degen. Jobba ihop degen tills den blir ganska lös men smidig. Olja en bunke och låt degen jäsa där i minst 2 timmar
Forma degen till 6 bollar, kavla ut dem tunt på en plåt med bakplåtspapper.

Fyllning
Stek färsen med lök, vitlök och kryddor. När det är genomstekt tjoffar du i tomat och hackad salladslök. Blanda ihop tahini med citronsaft och vatten och häll det över färsen och rör om.

Montera ihop och grädda

Lägg ordentligt med fyllning mitt på ”pizzadegen” och vik upp kanterna. Pensla med ägg, strö över sesamfrön och grädda i ugnen på 175 g i ca 30 minuter.

 

 

 

Jag är inte beredd på kris
De sju bästa resträtterna av sommarkökets kung- färskpotatisen