De sju bästa resträtterna av sommarkökets kung- färskpotatisen

3 juni, 2018
Färskpotatis

Om jag fick välja en enda råvara att äta resten av livet, skulle jag inte tveka en sekund. Svaret är potatis! Jag älskar potatis. Och det jag älskar nästan lika högt som livet självt är färskpotatisen!

Jag har med all säkerhet ärvt min kärlek till potatis från min farmor. Och det är nog också från henne som jag ärvt mitt väl utvecklade sinne för potatisens smak (jag ber om ursäkt för mitt skryt, men kan inte låta bli). Farmor Inga kommenterade alltid smaken på potatisen, och det skrattade alla åt eftersom det på den tiden så klart var tallrikens huvudperson- köttet- som skulle få berömmet. Men farmor brydde sig inte, låg där en god, perfekt kokt potatis på tallriken var lyckan total.

Det var också i farmor och farfars potatisland som den godaste potatisen växte. Ett sånt där drömmigt barndomsminne är midsommaraftons lunch, då det alltid var premiär för årets färskpotatis. Farmor och jag delade systerligt på de minsta potatisarna, bebisarna, som alltid smakade bäst enligt oss. Och hon och jag åt dem tillsammans med vispad grädde istället för gräddfil.

Min ambition är absolut att hålla på den traditionen, och äta färskpotatis först på midsommarafton. Dock jag misslyckas alltid kapitalt. Färskpotatisens dragningskraft på mig måste nog liknas den som är mellan jorden och solen. Så när de där små ljuvliga knölarna väl börjat säljas i affären förstår ni ju hur det slutar. Tänker dock att det finns sämre saker att ha som last. Potatis är ju ändå väldigt bra för hälsan. Och för klimatet och miljön eftersom den odlas på ett hållbart sätt här i Sverige!

En av de allra bästa sakerna med färskpotatisen är att det är världens bästa rest. Det finns mängder av goda saker som den överblivna färskpotatisen kan förvandlas till, och de rätterna är minst lika smaskiga som den nykokta potatisen. Så därför kokar jag alltid sjuka mängder potatis. När jag har ett, eller ett par kilo, kokt färskpotatis i kylen känner jag mig rik som ett troll. För då vet jag att jag på ett kick kan kasta ihop en supergod lunch, middag eller mellis. Perfekt på sommaren när man hellre vill vara ute än inne i köket.

Här kommer därför en lista på mina 7 favoriträtter på överbliven färskpotatis:

1, Stekt färskpotatis. Jag får nästan hallucinationer när jag tänker på stekt färskpotatis, för så gott tycker jag att det är. Jag steker färskpotatisen i smör, med pyttelite socker på. Och saltar sen ganska rejält. Då blir den gudomlig. Och ännu mer gudomlig blir den om man serverar den med stekt ägg där gulan är så där perfekt rinnig.

2, Stompad färskpotatis i ugn. Lägg potatisen i en långpanna tryck till potatisarna så at de bara spricker upp. Häll över rapsolja och ev örtkryddor. Kör in ugnen på 225 grader och ta ut när potatisen är så där gyllenfärgad. Salta, ät och njut!

3, Färskpotatis i foliepaket. Lägg potatisen tillsammans med vitlökssmör och lite färska kryddor i ett foliepaket på grillen. Sanslöst gott.

4, Färskpotatis med nygjord ruccolapesto. Mixa ihop ruccola, rostade solrosfrön och vitlök med lite riven prästost och rapsolja tills det blir en krämig illgrön massa. Salta och vänd i potatisarna. Så gott och vackert att man nästan svimmar.

5, Potatisomelett. Stek potatisen, med lite lök och häll över en äggstanning. Salta, peppra och stek tills omeletten stannat. Servera gärna med tomatsallad. Supergott!

6, Potatissallad i fuskformat. Jag tycker att de köpta potatissalladerna kan bli lite tråkiga. Men om man har bråttom är ett superbra tips att köpa en burk färdig potatissallad med klassisk smaksättning (kolla så den är gjord på svenska råvaror) och häll i din överblivna färskpotatis. Har du dessutom färsksaltad gurka, en bit lök och kanske ett äpple hemma kan du tjoffa i det också, och vips har du något som är så gott att man skulle kunna bjuda kungen på det!

7, Skivad potatis på knäckebröd. Så enkelt. Men ack så gott. Skiva potatisen tunt, lägg den på ett knäckebröd och spritsa på antingen lite majonnäs eller en klick kaviar. Ät, blunda och hör änglar sjunga i ditt huvud.

knäckemacka med färskpotatis
Bästa sommarmelliset- knäckebröd med färskpotatis.

 

Aysch abu Laham möter Pirozkhi i fotbolls-VM:s öppningsmatch
Så håller sparrisen längre