Så håller sparrisen längre

1 juni, 2018
Härliga svenska sparris.

Ännu är den ljuvliga sparrissäsongen i full gång. Alla älskar väl svensk sparris? I en primörsallad, med smör och salt, råa, stekta, grillade och så vidare. Det andas helt enkelt lyx med sparris!

I mitt tycke är den svenska sparrisen, helt överlägsen de tragiska importerade stjälkarna som ligger inslagna i någon form av plasthölje i butiken. Jag blir alltid vemodig när jag ser dem, skrumpna små stackare som ligger i disken typ 12 månader om året. För mig är det bara helt fel. Sparris ska ätas färsk och närproducerad, inte skeppas över halva jorden inlindad i plast.

Misshandlar du din sparris?

Något jag har noterat, är att många tyvärr misshandlar sina värdefulla stjälkar, både i butik och hemma. Handen på hjärtat, har du någon gång nonchalant kastat in en bunt sparris i grönsakslådan i kylen? Kanske rent utav låtit några enstaka stjälkar ligga spridda på hyllorna i kylen? Då är du en misshandlare.

Kanske beror det på okunskap eller någon form av faiblesse för att plåga grönsaker, vad vet jag. Ett som är säkert är i alla fall att vi kan råda bot på denna sparrismisshandel.

Sparris-knepet:

Genom att ta hand om sin sparris så håller den längre och smakar bättre.  De gröna stjälkarna kan nämligen jämföras med en snittblomma. Den vill ha ett färskt snitt och stå i vatten, annars tappar de spänsten.

  1. Ge sparrisen en ny snittyta.
  2. Ställ sparrisbunten i vatten.
  3. Trä en plastpåse över bunten och ställ in i kylen.
Sparris i en skål med vatten.
Ge stjälkarna en färsk snittyta och ställ dem i vatten.

 

Sätt sprrisen i vetten och dra en plastpåse över.
Sätt en plastpåse över sparrisen och sedan in med dem i kylen. På detta vis får du längre hållbarhet och bättre spänst på primörerna.

Lova mig nu, aldrig mer torkande sparrisbuntar i plasthölje, aldrig. Ge dina stjälkar den kärlek de förtjänar. De har ju trots allt pinat sig upp ur jorden först av alla primörer.

De sju bästa resträtterna av sommarkökets kung- färskpotatisen
Morsdagskalas med falsk ostkaka