Morsdagskalas med falsk ostkaka

27 maj, 2018
falsk ostkaka

En av mina absoluta favoritdagar är morsdag. Inte bara för att jag själv är löjligt förtjust i att serveras frukost på sängen, äta godsaker och få lite extra uppmärksamhet. 😉 Utan också för att jag har turen att ha en mamma som verkligen är värd all världens hyllningar!

Min mamma är nämligen den mest omtänksamma man kan tänka sig, och det finns ingenting hon inte skulle göra för sina barn eller barnbarn. Hon har dessutom ett driv och en energi som kan få vem som helst att se ut som en slacker i hennes närhet. När jag tänker på allt som hon gjorde när vi växte upp- jobbade heltid som dagmamma, sydde och stickade nästan alla våra kläder, lagade all mat från grunden (så grundligt att grisen kom nyslaktad till mormors kök), bakade allt bröd, odlade och tog tillvara bär och svamp från skogen, höll i sykurser och ändå alltid såg till att alla runt omkring henne mådde bra, ja då inser jag att man ligger i lä… Så idag när det är morsdag tar jag tillfället i akt att hylla henne– med varma kramar, present, gofika och den här hyllningstexten!

världens bösta mamma
Världens bästa mamma! Med sin första unge som alltså är jag.

Till årets morsdagfika bakade jag familjefavoriten ostkaka (fast i fuskformat). Att laga ostkaka på det rediga viset tar tyvärr lite väl lång tid och är ganska baltigt, men den här falska varianten gjord av keso har man färdig på en timme. Och god är den också! Vanligtvis har vi grädde och jordgubbssylt till ostkakan men idag letade jag fram en påse hjortron från förra sommaren i frysen för att skapa lite extra lyxkänsla!

 

Falsk ostkaka

Det här behöver du:
4 ägg
0,5 dl strösocker
½ dl vetemjöl
500 g naturell keso
3 dl vispgrädde
1,5 dl hackad mandel
2 hackade bittermandlar

Gör så här:
Sätt ugnen på 175°.
Blanda ägg och socker i en skål. Häll i resten av ingredienserna.
Smörj en ugnsfast form och häll i smeten.
Grädda i mitten av ugnen 35-45 min, tills ostkakan har stannat och har rätt konsistens

Servera med grädde och goda svenska bär!

Så håller sparrisen längre
Principen "lite av allt" botar hållbarhetsångest och smakar gott i en primörsallad!