Principen ”lite av allt” botar hållbarhetsångest och smakar gott i en primörsallad!

20 maj, 2018
Hållbar matig sallad med primörer

I den tid vi lever i är frågan om hållbarhet högt upp på mångas agenda. Och eftersom vi bara har ett jordklot, som vi dessutom har kört rätt så hårt med, är det absolut på sin plats att vi alla börjar fundera på vad vi kan göra för att vända skutan. Vi har många problem att ta tag i, men nummer ett för mig är att se till så att vi kan äta mat även i framtiden.

I den bästa av världar skulle det finnas en enda enkel lösning på detta. För tänk så underbart det skulle vara om vi bara slutade med typ en enda sak och sen kunde leva på som vanligt. Men världen är komplex, och allting vi gör får konsekvenser på flera sätt än vad vi kanske är medvetna om. Därför blir jag så himla rädd när jag hör debatten om mat. För det känns som att många, även beslutsfattare med stor makt att påverka, väljer att tro att det finns en quickfix på detta.

Inte alla ägg i samma korg tack!
Jag är bara en vanlig mamma, och ingen supersmart forskare, så jag utger mig verkligen inte för att ha några svar utan vill bara dela med mig av mina tankar. Och det är nåt som skaver i mig när nån tex ihärdigt hävdar att det enda rätta för att lösa klimatkrisen är att utesluta kött. För det första tänker jag att det borde väl inte bara vara viktigt att utesluta något, utan lika viktigt borde det väl vara att ha extrem koll vad man ersätter det uteslutna med? Och är vi verkligen säkra på att beslutet inte får andra konsekvenser som är ännu sämre? För tänk om vi ger upp vår köttproduktion och så om några år kommer vi på att ”nämen oj titta vad som hände, nåt måste ha blivit galet med jorden för här vill minsann inga bönor växa längre”. Eller tänk om det kommer en ny sorts insekt som vräker i sig allt nysått så att inga grödor får växa upp till skörd, och eftersom den biologiska mångfalden försvinner med våra beteshagar har vi inget att stoppa den med. Eller oups nu förändrades klimatet i Spanien så de inte längre kan odla grönsaker, och vi som har importerat 50% av alla grönsaker därifrån… Ja då blir det ju tack och godnatt för oss alla!

Därför tycker jag personligen att det känns mest tryggt att inte lägga alla äggen i samma korg. Min filosofi är att äta lite av varje av det som kan produceras här nära mig, där jag faktiskt kan se hur det går till och har möjlighet att ta reda på vilka konsekvenser familjens matätande genererar på riktigt.

Så idag när två av mina bästa vänner kom över på tant-lunch blev de inte bara bli mätta utan bidrog också till att gynna traktens hållbara matproduktion. Så till den grad att jag faktiskt tror att vi prickade in alla sorters produktionsgrenar! Och den här salladen tillsammans med den ap-goda dressingen (som vi fick på gudsonens konfirmation igår, stort tack för receptet Tina) är verkligen ett perfekt exempel på när lite av allt är det bästa- även smakmässigt! 🙂

Tina gröna kalasdressing
Den här apgoda dressingen tjoffar du ihop på bara några minuter i matberedaren!

Hållbar matig sallad med kyckling, rostade rotsaker och vårens första primörer

Det här behöver du till 6 personer
Små potatisar, ca 12 st
Morötter, 3 st
Rödbetor, 3 st
Sparris, 12 st
Kyckling, jag använder allt utom benen (som vi sparar och äter en annan dag) från hel kyckling
Små vita bönor, ca 1 dl
Prästost, ca 1 dl i bitar
Sallat, ca 5 dl
Tomater (gärna såna där små fina i olika färger), ca 10 st

Gör så här:
1, Tvätta, skala (om det behövs) och dela potatis och rotfrukter i lagom stora delar. Häll över rapsolja och kör in ugnen på 225 grader i ca 20 min. Salta och peppra.

2, Plocka ur köttet i en kyckling som du grillat ett stekt i ugnen innan, och dela i mindre bitar. (Jag brukar alltid köra hel kyckling i lergryta eftersom det alltid blir saftigt och att man inte behöver passa ugnen så där petnoga för att det ska bli bra).

3, När det är 10 minuter kvar i ugnen kan du lägga in sparrisen också, så den blir lite mjukare och får färg.

4, Häll av spadet på de vita små bönorna. Krydda ev med salt och peppar.

5, Dela tomaterna

6, Blanda allt i en skål när rotsakerna svalnat lite.

7, Servera med den Tinas kalasgoda dressing (se nedan), och ett gott bröd.

 

Tinas gröna kalasdressing

Det här behöver du:
3 äggulor
3 dl rapsolja
Ca 2-3 dl kryddgrönt- jag grundade med persilja, ruccola och fyllde på med lite basilika och timjan.
1 vitlöksklyfta
2 msk fransk senap
1 tsk salt
kajennpeppar

Gör så här:
1, Tjoffa i allt utom oljan i en matberedare och kör på tills det är finhackat.

2, Medan maskinen kör på lite långsamt droppar du i oljan lite i taget tills det blir en fluffig krämig sås. Om det blir för tjockt är det bara att späda med lite vatten.

 

Morsdagskalas med falsk ostkaka
5 tips för godare mat