Så lätt att köpa svensk mat- fyra tips om hur du handlar direkt från producenten

9 september, 2018

Skördetid! För alla oss som väljer att köpa svensk mat i säsong är denna tid på året inget annat än ett himmelrike! De mörka kvällarna i februari när vi håglöst grävde i grönsaksdisken för att hitta något med svenskmärkning på känns nu som miljoner mil bort. Och istället kan vi utan begränsningar frossa av allt det godaste goda. Att köpa svensk mat är just nu så lätt att jag nästan tycker att det borde vara kriminellt att inte göra det! 😉 Och bara för att göra det ännu lättare tipsar jag nedan om mina fyra bästa sätt att köpa direkt från producenten.

Jag tycker att det hela tiden blir lättare att köpa svenskt i butik. Då allt fler och fler blir intresserade av varans ursprung blir butikerna också mer benägna att hjälpa oss på traven. Jag har hört att det finns butiker här i Jönköping som till och med markerar den svenskproducerade maten med en svensk flagga vid prislappen på hyllan. De butiker jag handlar i har tyvärr inte börjat med detta än, men tack vare den fantastiska märkningen ”Från Sverige” är det ändå superlätt för mig att köpa mat där råvaran är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.

Sett över hela året handlar jag den mesta maten i vanliga butiker. Jag storhandlar på Citygross i stan, där allt jag behöver finns, och småhandlar på Konsum här i Norrahammar, där utbudet av förklarliga skäl inte är lika stort och jag inte hittar lika mycket svenskt. Men för mig är den härligaste känslan den jag får av att handla min mat direkt från producenten. Nedan listar jag därför mina fyra favoritsätt att köpa närproducerad mat:

Torghandel i Jönköping
Varje lördagförmiddag är det torghandel i Jönköping. Nu i skördetid är det en fantastisk upplevelse att gå där och botanisera.

Torghandel
I Jönköping har vi av tradition en jättefin torghandel. Varje lördag förmiddag fylls Västra torget med knallar, och på de alltid lika långa köerna till de duktiga lokala odlarna som tex Gigeryds gård och Söderlinds ekologiska grönsaker ser man att många i Jönköping uppskattar det lokalproducerade. Så här i skördetid, tycker jag absolut att du ska försöka pricka in ett lördagsbesök på Västra torget där alla härliga färger, dofter och det myllrande folkvimlet ger dig en härlig upplevelse!

Köttlåda
Jag har under flera års tid, lite oregelbundet, beställt köttlådor. Bara någon mil från oss ligger Odensjö Östergård, som har en jättefin produktion. För mig känns det fantastiskt att kunna köpa kött från djur som bidrar till den biologiska mångfalden och ger jobb precis i vår närhet. Dessutom är det ju en superkul utmaning att ha lite olika sorters köttbitar i frysen, som kanske inte annars hade köpt.

Reko-ring
I början av sommaren startades en Reko-ring här i Jönköping. Reko-ringar finns på alla möjliga ställen i landet och funkar som en köp-och sälj plattform mellan konsumenter och lokala producenter. Producenterna lägger ut sina produkter i en facebook-grupp, och vi konsumenter skriver vår beställning i kommentarsfältet. På utlämningsdagen åker man till, i vårt fall, M2-center som är lätt att svänga av från E4:an i Jönköping, hämtar sina varor och betalar. Det här är ett superbra sätt att få tag på riktigt lokala och ibland också lite udda varor,  jag har tex köpt små vaktelägg, champinjoner och skrädmjöl. Enda nackdelen är att det är en fast upphämtingstid, och för mig som jobbar lite oregelbundet är det lite meckigt att säkra upphämtningen.

Gårdsbutik
Att kombinera sin handling med en utflykt ut på landet är för mig höjden av lycka. När man ser odlingarna och hur djuren har det, samt får möjlighet att prata med den som odlat, fött upp och förädlat blir känslan när man lagar maten och äter den så mycket större. Jag bara älskart!

Lyckligtvis finns det fantastiska gårdsbutiker både här kring Jönköping där vi bor och i Östergötland där vi har vår stuga. Här listar jag mina favoriter (utan inbördes ordning):

1, Ravelsmarks gård. Här precis utanför Gränna hittar ni en klassisk gårdsbutik som under säsong säljer fantastiska grönsaker odlade av superduktiga Fredrik och Sanna. Ni som läste mitt inlägg om broccoli vet att det här stället är värt en omväg bara för att lägga rabarber på just broccolin. Förutom att shoppa, självplocka och fika kan man också titta på gårdens supersöta utegrisar.

2, Hermelins grönsaker. På väg till vår stuga tar vi gärna vägen förbi Hermelins gårdsbutik utanför Skänninge. Bara själva upplevelsen när man kommer in i butiken och öppnar den bakre dörren in till grönsakerna, är värt besöket. Rummet är nämligen helt mörkt, men när du stiger in tänds lamporna och det uppenbarar sig ett bord där fantastiska grönsaker är arrangerade på ett så vackert och frodigt sätt att man nästan tror att man dött och hamnat i grönsakshimlen.

3, Rudenstams Gårdsbutik. I Jönköpings eget Toscana utanför Huskvarna ligger denna äppelodling som producerar fantastiska äppeldrycker. Vår favorit är den helt vanliga musten som säljs i stora flak, men de har också lyxigare drycker som tom serverats på  Nobelmiddagen. Rudenstams har på senare år utvecklats till ett eget litet ”närproducerat Mecka” eftersom de utöver de egna produkterna också säljer all mat som man behöver, typ kött, mejeri, mjöl och grönsaker i sin butik. Dessutom har de ett fantastiskt cafe där de bara använder produkterna från butiken: När vi har vänner från andra delar av landet på besök, är det hit vi åker. Bara för imponera och göra dem gröna av avund helt enkelt. 😉

4, Tomatboden Varv. För den som älskar tomater är ett besök i Varv utanför Motala ett måste. I något som på utsidan ser ut som en oansenlig industribyggnad finns nämligen en fantastisk samling av tomater som du kan köpa. Eftersom varje liten sort som säljs beskrivs i både i smak och användningsområde, tar det en stund att läsa igenom sig sortimentet och slutligen välja. För det finns så mycket gott att välja på!

5, Kivarps Gårdsmejeri. Det här är inte den klassiska gårdsbutiken, utan snarare ett jättemysigt gårdsfik med möjlighet att också köpa gårdens fantastiska getost. Det som gör att jag verkligen blir lycklig av att få åka till detta ställe är att man får hälsa på gårdens supercharmiga getter. Dessutom är deras ostkaka så att säga to die for. Kivarps gårdsmejeri hittar du utanför Habo.

Över hela landet finns massor av duktiga producenter, men det är inte alltid så lätt att hitta dem. Ett tips för dig som är intresserad är att surfa runt på webben där det också finns också sajter som hjälper dig, som tex www.gårdsnära.se och den nylanserade matmötet.se som erbjuder en app för hitta lokala matproducenter.

Hur gör du för att köpa din lokala mat?

Gårdsbutik
En utflykt till en gårdsbutik ger guldkant på tillvaron.
6 sätt att klimatmaxa som en bonde
Hallongrottor på färska hallon – bärälskarens kakfavorit