Soppa i lunchlådan – gott, billigt och lätt att göra på enbart svenska råvaror

19 september, 2018
Soppa med bröd

Nu är det slut på sommarlättja och lata luncher i skuggan. Istället är det jobb och matlåda som gäller för många av oss. I vårt kylskåp försvinner de flesta resterna på ett rent magiskt vis innan de hinner landa i en lunchlåda till mig.  Men jag har en superbra strategi för att slippa gå hungrig på jobbet, och det stavas soppa. Fördelen med soppa i lunchlådan (utöver att de andra i familjen låter den vara) är att det är billigt, gott och superlätt att göra på svenska råvaror- året om!

Jag älskar verkligen soppa, och kan lätt äta det till lunch varje dag utan att tröttna. Eftersom jag är den enda i familjen som tycker att soppa klassas som redig mat (de andra måste tydligen tugga för att bli mätta), är det i lunchlådan soppan kokt på vår spis hamnar. Jag kokar alltid en rejäl sats av mina drömgoda soppor och stoppar sen in i lagom stora portioner i frysen. Då är jag alltid på den säkra sidan, och behöver inte idiotkoka pasta på morgonen för att ha nåt att fylla matlådan med.

I ärlighetens namn är jag allt lite kräsen när det gäller soppor. Enligt mig ska soppan vara len och mjuk, så att den liksom glider ner i strupen och landar som varm bomull kring hjärtat. Klara soppor med bitar i har jag svårt för, så därför går tex den klassiska grönsakssoppan eller en minestrone bort hemma hos oss. Mina favoritsoppor kan inte anklagas för att vara bantarmat. Riktig grädde eller krämig cremefraiche ska det vara i. Fördelen med det är att de mättar fantastiskt bra, så man behöver faktiskt inte äta så himla mycket.

Tänkte lista mina tre favoritsoppor, men kunde inte bestämma mig så efter hård gallring presenteras här nedan mina fem favoriter:

1, Soppa på rostad blomkål och chili (se recept nedan). Len soppa med lite sting och en alldeles perfekt konsistens.

2, Mild broccolisoppa. Denna soppa kan göras på både stammen och broccolibuketter, och recept hittar ni här.

3, Trattkantarellsoppa. Så här på hösten är svampsoppa en verklig favorit. Och den bästa är den som är gjord på trattkantarellet tycker jag. Här hittar ni ett finfint recept av Fredrik Eriksson.

4, Jordärtskocksoppa. En len soppa med den karaktäristiska jordärtskocksmaken är himmelsk. Jag vill typ slicka skålen när jag äter denna, men om jag är på jobbet lägger jag band på mig…. Här är ett recet från Arla som jag brukar använda. Tänk på att kolla så att den svenska mjölkkannan finns på grädden, jag brukar ta vispgrädde för att vara säker på att få svensk råvara.

5, Tomatsoppa. En tomatsoppa redd med lite grädde är så gott så gott. Funkar perfekt att koka på lite fula tomater, så det här är också ett bra sätt att minska på matsvinnet. Här hittar ni ett recept från receptfavoriter, där ni bara kan byta ut olivolja mot rapsolja och parmesan mor tex Västerbottenost för att kunna laga en supergod soppa på svenska råvaror.

Som ni ser är alla mina favoritsoppor släta soppor. Men vill man det går utmärkt att piffa upp dem med nån god topping. Lite stekt rökt sidfläsk eller överblivet kycklingkött är perfekt till både blomkåls- och broccolisoppan, stekta kantareller gör trattkantarellsoppan extra lyxig, jordärtskocksoppan blir som en dröm med lite stekta äppelbitar och baconstrimmel på, och tomatsoppan kan man med fördel strössla över lite smakrik riven ost och en klick creme fraiche.

Med fantastiska svenska råvaror kan ditt soppkok aldrig gå fel, våga och vinn – och bli kungen i lunchrummet med din goda soppa! 😊

Rostad blomkålssoppa är så gott och passar lika bra på jejmiddagen som i lunchlådan.
Rostad blomklssoppa med chili och vitlök är så himla gott! Och passar lika bra i lunchlådan som på tjejmiddagen.

Rostad blomkålssoppa med chili och vitlök

Det här behöver du:

1 litet blomkålshuvud
3-4 potatisar
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
ca 2 msk rapsolja
ca 1 liter vatten
2 buljongtärningar ( jag brukar ta grönsaks- eller kycklingbuljong)
2 dl crème fraiche
1 msk äppelcidervinäger
salt, peppar och timjan

Gör så här:

1,Sätt ugnen på grilläge och dra upp tempen till 250 grader.

2, Lägg blomkål i bitar, skalad och tärnad potatis, vitlök, chili på en plåt, ringla över rapsolja. Kör in i ugnen och rosta dem tills de får fin färg. Det tar ca 20 min.

3, Koka upp vatten och lös upp valfri buljong där i.

4, Mixa buljongen med de rostade grönsakerna till en slät soppa.

5, Rör i crème fraiche och smaka av med vinäger, salt och peppar och ev timjan eller annan örtig krydda.

6, Toppa ev med lite kryddgrönt, créme fraiche och valfritt protein som tex lite överblivet kycklingkött. Eller bara sleva i dig soppan som den är! 🙂

 

 

Ursprungsmärkning på restaurang - varför är det så svårt?
6 sätt att klimatmaxa som en bonde