Supergoda vildsvinsköttbullar

25 mars, 2019
Vildsvinsköttbullar

Här kommer det perfekta receptet på vildsvinsköttbullar! Jag gillar viltkött men jagar inte själv. Det innebär att det kan bli lite klurigt att få tag på viltkött. Men nu har en kompis till mig börjat sälja viltkött i fiffiga frysta vakuumförpackningar.

Dessa vildsvinsköttbullar blev otroligt goda och det är perfekt att göra en stor sats som räcker även till påsk!

Här kommer recept:

Ingredienser

2 kilo vildsvinsfärs (eller annan färs om man inte har tillgång till vildsvin)
200 g kokt potatis
2 gula lökar
2 msk salt
1 tsk nymalen svartpeppar
1 krm nymalen vitpeppar
2 dl crème fraiche
2 dl mjölk

Det är väldigt smidigt att köra vildsvinsköttbullarna i ugnen så att de blir tillagade dessutom blir de snyggare i formen tycker jag. Sedan smälter man en rejäl klick smör i en panna och steker dem för en härlig yta. Köttbullarna kan frysas innan de steks så får man den nylagade finishen när man tinar dem och steker på dem sedan. 
Det är väldigt smidigt att köra vildsvinsköttbullarna i ugnen så att de blir tillagade dessutom blir de snyggare i formen tycker jag. Sedan smälter man en rejäl klick smör i en panna och steker dem för en härlig yta. Köttbullarna kan frysas innan de steks så får man den nylagade finishen när man tinar dem och steker på dem sedan.

Gör såhär

  1. Hacka eller riv löken fint.
  2. Stek löken så att den blir mjuk utan att få färg i rikligt med smör.
  3. Riv de kokta potatisarna.
  4. Blanda potatisen, löken, kryddorna, mjölken och crème fraichen ordentligt.
  5. Blanda i färsen och gotta runt tills allt är blandat.
  6. Låt färsen vila i kylen i ca en timma.
  7. Sätt på ugnen på 175 grader.
  8. Rulla köttbullarna och lägg på en plåt (platta till en bulle till en tunn biff och provstek så att du kan komplettera med mer kryddor om du vill ha det).
  9. Kör in plåten i ugnen i 10-12 minuter beroende på köttbullestorlek.
  10. Stek köttbullarna i rikligt (!) med smör om du ska äta dom direkt. Annars kan man låta dem svalna och frysa in för att steka på när det är dags att äta dem.

Äter du vildsvin?
Om inte så borde du. Köttet är gott och nyttigt, dessutom behöver vi få bukt med den växande vildsvinsstammen som ställer till med otroliga besvär inom jord och skogsbruk. Ja även i en del villaträdgårdar. Läs mer om det här.

Är du mer sugen på en redig stek i lergryta? Kolla in detta recept!

//Kattis

 

 

Sträck på er bönder, konsumenterna vill ha mat från Sverige!
Mellanmål på svenska råvaror