Sträck på er bönder, konsumenterna vill ha mat från Sverige!

26 mars, 2019
Från sverige
Mat från Sverige är inne. Fler och fler bryr sig om vad de äter, de vill veta var maten kommer ifrån och väljer svensk mat i butik. För bara ett par år sedan var det svårt att se var maten kom ifrån i butik. Man fick vända på paketet, ta fram förstoringsglaset och försöka leta upp ursprungsland, så är det förvisso fortfarande på en del produkter. Men mycket har hänt på kort tid!

Många av er känner säkert till Från Sverige-märkningen. För tre år sedan fanns den inte och nu vet 84 procent vad det är. Bra jobbat av Från Sverige-gänget! I dag finns det 9 200 produkter som är märkta med Från Sverige. Det betyder att allt som har gjorts med produkten har skett i landet (kolla in bilden högst upp).

Fler och fler konsumenter letar efter märkningen och lägger produkter som kommer från Sverige i varukorgen. Märkningen har även rullats ut till restaurang och det finns ett par stycken som är certifierade. Det finns dessvärre många restauranger som skulle behöva bli bättre med att kommunicera matens ursprung. I dag är det gästens ansvar att våga fråga och det tycker jag är dåligt.

Klimat och miljö

För unga är det just klimat och miljö som är det viktigaste skälet att välja svenska produkter. Man är dock inte villig att betala allt för mycket, inte så konstigt kanske i och med att unga är en ganska priskänslig grupp. Barnfamiljer är däremot beredda att betala mer för svenskt.

Det är kul att fler och fler förstår att Sveriges bönder är riktigt duktiga på att odla och att föda upp djur med hänsyn till både miljö, djur och klimat! (kolla in denna länk för att få reda på hur bra de är).

Som konsument är det enkelt att välja svenskt. Om man tittar efter Från Sverige märket så kan man vara säker på att varan är odlad, uppfödd, förädlad och packad i Sverige.

Det finns massor av anledningar att välja svensk mat i butiken, det är bra för miljön, din hälsa, en levande landsbygd och det ger arbetstillfällen i landet. Så kolla efter märket!

 

//K

Alltid redo för kalas med kladdiga chokladbrownies i frysen
Supergoda vildsvinsköttbullar