Våfflor på bästa sätt med farmor Ingas enkla recept
Så här års när solen börjar värma längtar jag efter våfflor. För det finns inget som är så härligt som att dra ut våffeljärnet på altanen en solig vinterdag. Och de allra godaste våfflorna blir det om jag tar fram min farmor Ingas kokbok, där hon med snirklig handstil markerat ett av de tre våffelrecepten med ordet bra.
För mig känns våfflor väldigt mycket som kalasmat, och så fort järnet åker fram blir det feststämning i huset. Men egentligen platsar våfflorna också som vardagsmat, eftersom de är både billiga och enkla att göra. Dessutom går våfflor att göra på enbart svenska råvaror, vilket betyder att de också är ett alternativ för dig som vill äta hållbart.
Våffelkalas
Men låt oss nu tala om kalas. När jag var liten hade vi ofta våffelkalas. Både i större och mindre skala. Ett av de större våffelkalasen hölls årligen när en av mormors bröder fyllde år i slutet av mars. Då kom alla syskonen med barn och barnbarn hem till mormors föräldrahem i Ullekalv, där de två bröderna bodde kvar och drev det lilla lantbruket. Salen öppnades upp, huset fylldes av tjocka släkten och i det lilla köket med vedspis stod mormor med väl utvald hjälp och brassade våfflor på löpande band. Vi ungar sprang ut och in och tryckte i oss våfflor och sju sorters kakor, mellan äventyren hos djuren på gården. Det var ljuvligt!
Hemma hos oss blir våffelkalasen i jämförelse mer modesta. Men jag vågar nog lova att våfflorna är lika goda. Nu för tiden har vi också en bredare repertoar av toppingar. Vispad grädde och sylt i all ära, men att äta våfflor med lite matigare grejer på är något som jag verkligen kan rekommendera.
Olika toppings
Vi brukar duka upp små skålar med lite allt möjligt gott i så man kan komponera sin egen favvovåffla. En klick gräddfil står för det såsiga på våfflan och sen kan man välja att tjoffa på nästan vilket pålägg som helst, tex strimlad skinka, lax eller räkor, nån form av rom, lite kycklingrester, nån god ost, grönsaker och kryddgrönt. Vissa i familjen tar ibland ut svängarna lite mer, en kör tex gärna med tacosås på våfflan. Men eftersom jag inte vågat att prova detta själv, håller jag mig ifrån rekommendationer om just detta.
Självklart bör man också ha vanlig vispad grädde eller glass samt sylt eller tinade bär från frysen framme så att man kan skapa sig en, eller flera, smarriga efterrättsvåfflor också. Vill du göra en kombination av säsongens två bästa sötsaker- våfflor och semla- hittar du det geniala receptet här: https://www.land.se/recept/basta-kombon-har-far-du-receptet-till-varldens-godaste-vaffelsemla/
Att slänga ihop en våffelsmet är också så mycket enklare än vad många tror, så de där färdiga mixarna som finns är egentligen rätt onödiga tycker jag. Mitt bästa recept, som alltid levererar fylliga, frasiga och mättande våfflor, kommer från farmor Inga och ser ut så här.
Farmor Ingas våfflor med bakpulver
Det här behöver du:
2 ägg
5 dl gräddblandad mjölk (jag tar 1,5 dl vispgrädde och 3,5 dl mellanmjölk, men det kan du nog styra lite som du vill)
½ tsk salt
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g smält smör
Gör så här:
1, Smält smöret och låt det stå att svalna.
2, Vispa ihop alla ingredienserna utom smöret.
3, Tjoffa i det avsvalnade smöret och rör om så smeten blir len och fin.
4, Grädda i hett våffeljärn och servera våfflorna efterhand som de blir klara.
2 kommentarer