5 tips för godare mat

18 maj, 2018
Härliga svenska sommar råvaror på Muurikka.

Här kommer tips som egentligen inte handlar om ren kokkonst utan snarare om hur man väljer råvara med omsorg. Att välja svensk mat innebär en massa mervärden och ju mer jag vet om råvaran desto godare smakar det, i alla fall för mig.

1. Vilket land kommer produkten ifrån?

Kolla på paketet, är den märkt med ”Från Sverige” ja då är det helt enkelt helt svensk mat, varje led i odling, uppfödning förädling slakt och så vidare, har skett inom landets gränser.

2. Vilken gård kommer den ifrån?

Ännu bättre är att få gårdsspecifik information. Kanske har man tur att få lite fakta redan på paketet. Annars kan man prova att googla gården och bilda sig en uppfattning om produktens ursprung.

Om man har möjlighet kan man även köpa direkt från gården. Antigen via gårdsbutik, REKO-ring eller näthandelssajter som exempelvis Minfarm.

3. Handla i säsong

Råvaror som är i säsong är bättre än de som inte är det. Detsamma kan faktiskt appliceras på kött – eller i alla fall ibland. Som ett exempel kan vi ta lamm. Högsäsong för lammslakt är under hösten, efter att lammen gått ute under sommaren och betat.

Påsken som är den ”riktiga” högtiden för lamm, är egentligen inte högsäsong för slakten. Så passa på att äta lammgryta och lammstek även på hösten.

4. Vad innehåller maten?

Köper du en sammansatt produkt eller färdigmat – vad innehåller den, kolla in baksidan. Ser allt relativt normalt ut så är ju det skönt. Jag är speciellt petig med färdigmat som innehåller kött – jag vill inte ha thailändsk kyckling.

Ibland har man inte tid att laga mat och min barndoms bästa färdigrätt är Krögarpytt från Felix. Och de bytte för något år sedan till Svensk kött och svensk potatis. Svensk mat även i form av helfabrikat, man tackar!

5. Välj svenska varianter

Genom att välja svenska varianter av produkter som annars importeras kan man minska sitt miljöavtryck. Samtidigt främjar man den svenska landsbygden är säker på den höga standard som Sverige har när det kommer till livsmedel och lantbruk bibehålls.

Exempel på importerade produkter som enkelt kan bytas till svensk mat är:

  • Ris (som dessutom en klimatbov) – Mathavre, matvete, kvarngryn
  • Importerade charkuterier – Svenska charkisar
  • Färska bär –  Frysta svenska bär eller bär i säsong
  • Parmesan – Västerbottenost eller Svedjans ost

//Kattis

Läs också: Bunkra mat – varorna du bör ha hemma vid en krissituation

Principen "lite av allt" botar hållbarhetsångest och smakar gott i en primörsallad!
Fotbolls-VM på middagsbordet - sommarens roligaste utmaning i köket