Bakad potatis av svenska potäter- bättre för både plånbok och klimat!

25 november, 2018
Bakad potatis

En gång var jag en fattig student. En sån där snål en som inte tog lån utan gnetade på med extra jobb. Det var en fantastisk tid. Trots att pengarna inte räckte till pålägg den där sista veckan i månaden. Flera av de rätter som på den tiden mättade magen för lite pengar lever fortfarande i mitt kök- tex bakad potatis. Och än idag gräver jag fram de största potatisarna från lådan med mjölig svensk potatis. Både billigare och bättre för klimatet än den importerade bakpotatisen!

Att en gång i livet levt knapert är något som jag egentligen tycker att alla borde uppleva. För det är inte enbart något dåligt. Den som inte alltid kunnat köpa allt den tycker sig behöva, blir ofta mer ödmjuk och tacksam för det den har. Och dessutom är jag ganska säker på att man blir mer kreativ. För visst blir den som inte har råd att köpa det där smidiga och lättlagade till slut en mästare på att trolla med enkla ingredienser? Dessutom är det bra för klimatet när man är rädd om den mat man köpt, och inte slänger något i onödan.

Snabbt, enkelt och billigt
Även om jag inte direkt var en nybörjare i köket när jag flyttade hemifrån, så kan man nog bäst beskriva min matlagning de där första åren som rätt så påver. Det handlade ganska mycket om att snabbt kasta ihop mat av billiga råvaror. Till min hjälp hade jag kokboken från hemkunskapen och några få köksredskap. I den första lägenheten jag hyrde i andra hand fanns inte ens ett kök, men det fanns en spisplatta och en mikro. Och i den där mikron bakade jag alltså potatis.

Toppa med en smörklick
Så klart inte de där stora bakpotatisarna som man betalar styckvis för. Nej istället rotade jag runt bland den vanliga potatisen och plockade ut den allra största potatisen jag kunde hitta. Och sen körde jag den i mikron. När jag kände mig rik blandade jag ihop nån smaskig röra med gräddfil, men vanligtvis var den enda toppingen en klick från smörpaketet och lite vitlökssalt. Låter kanske inte så himla märkvärdigt men åh så gott det är! Och väldigt mättande.

Man kanske skulle kunna tro att jag förätit mig på bakad potatis efter detta. Men inte då! Än idag kan jag bli vansinnigt sugen på att äta bakad potatis. Ibland som tillbehör, och ibland som huvudrätt tillsammans med nån god röra.

Välj svensk mjölig potatis
Även om jag idag har råd att köpa den ”äkta” bakpotatisen letar jag ändå bland de vanliga potatisarna. Fast idag handlar det inte om snålhet utan om att jag vill ha svensk potatis. Bakpotatisen i de butiker jag handlar i har nämligen nästan aldrig svensk bakpotatis. Och helt ärligt går det precis lika bra att välja svensk mjölig potatis, som dessutom både är billigare och bättre för klimatet och miljön!

Nedan hittar ni beskrivning av hur jag bakar min potatis i ugnen, och ett smarrigt recept på en härligt curryröra som passar perfekt att göra när man har lite kycklingrester över. För er som vill ha mer inspiration kan jag tipsa om Arlas alla goda rör-recept som ni hittar här.

Bakpotatis
Bakpotatis med kycklingröra är perfekt att göra om du har lite kycklingrester över.

Bakad potatis i ugn

Så här gör jag:
1, Letar reda på de största potatisarna av mjölig svensk sort som jag kan hitta.
2, Skrubbar dem väl, och sticker små hål i dem.
3, Kastar in dem på gallret i ugnen på ca 200 grader och låter dem stå där minst en timme (känn med sticka så de är lagom mjuka).
4, När de är klara tar jag ut dem ur ugnen, skär ett kryss på toppen, klär in dem i aluminiumfolie och låter dem stå en liten stund innan de serveras med en smörklick eller nån god röra.

Curryröra med kyckling, lök och äpple

Det här behöver du till 2 portioner:
Ca 1 dl färdiglagat kycklingkött i bitar.
½ äpple i små bitar
½ hackad rödlök
1 dl creme fraiche
½ dl majonnäs
2 tsk curry
1 tsk paprikapulver
1 tsk gurkmeja (för färgens skull)
Salt och peppar

Gör så här:
Tjoffa ihop allt i en skål. Låt stå en liten stund och servera sen röran till bakpotatisen! 🙂

 

 

 

Saffransdoftande flatbread till adventsmyset- får till och med den mest ovillige julfiraren i stämning
Stjäl en högtid- Thanksgivingmiddag på svenska råvaror