Stjäl en högtid- Thanksgivingmiddag på svenska råvaror

18 november, 2018
Thanksgiving middag på svenska

Jul, påsk och midsommar i all sin ära. Men en stulen högtid är väl ändå lite mer spännande? Och om några dagar firas en riktigt trevlig högtid i USA som jag tycker passar väldigt bra att sno. Nämligen Thanksgiving Day! Här tipsar jag om en perfekt Thanksgivingmiddag på svenska råvaror.

Thanksgiving Day är en av de allra största högtiderna i USA. Det är från början en skördefest som de första invandrarna i USA, pilgrimmerna, firade efter de fått sin första skörd 1621. Sedan 1863 är det en nationell högtid som alltid firas den 4:e torsdagen i november. Men hemma hos oss firades den under lite fuskiga former redan i helgen.

Anledningen till att jag då och då stjäl en högtid är att jag tycker det är så himla spännande att testa nya maträtter. Det har genom åren blivit några mer eller mindre lyckade firanden av allt från Eid al-fitr till St Patricks Day och kinesiska nyåret. Den stora utmaningen i det hela är ju att det blir min egen tolkning av både recepten och hur själva firandet går till, eftersom jag aldrig upplevt högtiderna på riktig…

Tacksamma tankar
Thanksgiving tycker jag känns härligt av flera anledningar. Dels är det den goda maten som funkar perfekt att laga på bara svenska råvaror, dels är det ett perfekt tillfälle att liva upp sig när november är som gråast. Men framför allt känns det bra att ta tillfället i akt och verkligen tänka till kring allt man har att vara tacksam över. För när man grunnar på det en stund kan man ju faktiskt rada upp hur mycket som helst. Tänk bara på det som vi tar för givet här i Sverige- att vi är trygga, varma och mätta. Det är verkligen inte en självklarhet för alla människor i världen. En annan sak som jag är jag är extremt tacksam över är alla fina människor som jag har lyckan att omges av. Tänk vad platt och tomt livet skulle vara utan att ha er att dela glädje, sorg och allt det där mittemellan med! Vad är du tacksam över? Fundera på det!

Thanksgiving meny
Som jag tolkat det ser menyn för en traditionell Thanksgiving Day ut ungefär så här: kalkon, nån slags potatis, graving (typ brunsås), lite grönsaker och så en härlig pumpapaj till efterrätt. Eftersom lördagens Thanksgivingmiddag uppkom lite spontant, så hann jag inte leta upp en hel svensk kalkon utan köpte istället kalkonklubbor och kalkonvingar. Till det serverade jag hasselbackspotatis, broccoli, picklad pumpa (recept nedan) och en god gräddig sås gjord på spadet från kycklingvingarna. Till efterrätt blev det så klart en smarrig pumpapaj.

Så lyckas du med kalkonen 
Eftersom kalkonen är en redigt stor fågel kräver den lite extra omsorg och längre tillagningstid än en kyckling för att köttet ska bli så där mört att det lätt faller av benet. Så här gjorde för att få till det: Jag började med att sjuda kalkonklubborna i en stor kastrull med vatten, lök, morot, vitlök, salt och pepparkorn, och samtidigt fick vingarna hoppa ner i min lergryta tillsammans med citron, vitlök och lök. Efter ca 1,5 timme tog jag ut bitarna och lät allt ligga kylt tills det närmade sig middagdags. Då penslade jag på en glaze av rapsolja, soja, sweetchilisås, vitlökspulver och svartpeppar. Sen var det bara att köra in dem i ugnen på en plåt tills de fick en sån där härlig glansig yta

Picklad pumpa till Thanksgiving
Picklad pumpa är lika smarrigt som vackert!

Picklad pumpa
Jag älskar picklat och med den klassiska 1,2 3-lagen och min mandolin kan jag enkelt förvandla både rotsaker och grönsaker till ett färgglatt och smarrigt tillbehör som piffar upp vilken middag som helst. Till Thanksgivingmiddagen tycker jag att picklad pumpa är det perfekta valet, inte minst på grund av den vackra höstiga färgen.

Till en burk picklad pumpa behöver du:
½ dl ättikssprit
1 dl socker
1,5 dl vatten
Ca 3 dl pumpa skuren tunt med mandolin

Gör så här:
Häll upp ättikssprit, socker och vatten i en glasburk med lock och skaka så att allt löser sig. Tjoffa i pumpan i burken och låt stå minst 1 timme innan den ska serveras.

pumpkinpie Thanksgiving
Amerikansk pumpa paj blir ett perfekt avslut på din Thanksgivings middag.

Pumpapaj
Med en amerikansk Pumpkin Pie till efterrätt blir din Thanksgiving-middag perfekt. Jag följde ett recept ur Roy Fares bakbok United States of Cakes, men jag tror inte han skulle bli så glad om jag la ut det här utan hans godkännande. Så här kommer länk till en paj från Arla istället: Amerikansk pumpapaj. Den bli säkert lika god som den jag gjorde! 🙂

Önskar er alla en riktigt härlig Thanksgiving!

Bakad potatis av svenska potäter- bättre för både plånbok och klimat!
Så kan du motverka antibiotikaresistens!