Broccoli-bonanza : 10 kg till frysen och recept på rätter av både bukett, blad och stam

21 augusti, 2018
Mumsig mat av broccolins alla delar!

Tänk er att ni har en ledig lördag framför er och lyxen att spendera den med en fantastisk vän, vad skulle ni göra då? Om jag får bestämma förvandlas dagen till en broccoli-bonanza! Och det var precis vad som hände i lördags.

Ni vet hur det är med vardagen som tickar igång efter semestern. Trots de bästa intentioner att droppa ner på tempot, ta tillvara på vardagens guldkant och inte dras med i ekorrhjulet är man där ändå efter bara några dagar. Då gäller det att tag i sig själv, så i bästa ”Thelma och Louise-anda” lämnade jag och Tina i lördags män, ungar, djur och andra förpliktelser och drog iväg på äventyr. Vårt äventyr innehöll dock varken barbesök, vilda biljakter eller ond bråd död, utan ett besök på gårdsbutik, kaffi ur termos vid Vättern och ett par timmars broccoli-bonanza i mitt kök.

Just nu kan man köpa fantastisk färsk broccoli från våra duktiga svenska odlare. Jag minns första gången jag köpte broccoli på Ravelsmarks gårdsbutik utanför Gränna. För mig, som tidigare bara ätit den frysta eller färska plastinlindande broccolin som finns i affären, var en tugga av den här broccolin som att upptäcka en helt ny och alldeles underbar grönsak. Och efter den upplevelsen ser jag alltid till att frysa ner en rejäl laddning av denna broccoli så att vi klarar oss över vintern.

Eftersom det tar ganska lång tid att ta hand om 10 kg broccoli är det allra bästa att dela upplevelsen (och jobbet) med en kompis. Tiden bara springer i väg när man står sida vid sida, pratar om livet och tar hand om 10 kilo broccoli på bästa sätt. Bästa sätt är enligt mig att verkligen ta till vara varenda liten smula av broccolin, det går att göra så mycket gott av så väl stammen, bladen och själva buketterna. Förutom att frysa ner förvälld broccoli i lagom stora påsar i frysen, lagade vi också tre goda rätter på broccolins olika delar. Väldigt goda rätter tycker vi, och vill därför så klart dela med oss av recepten!

 

Broccolibladspaj

Broccolibladspaj med smakrik ost

Det här behöver du:

Pajdeg:
125 g smör
1,5 dl grahamsmjöl
1,5 dl vetemjöl
1 msk vatten

Fyllning:
Ca 5-6 dl av de små bladen som sitter på broccolin
1 skivad vitlöksklyfta
Ca 3 dl smakrik riven svensk ost  (jag tog hälften Västerbottensost, hälften Prästost)
3 ägg
1 dl grädde
1,5 dl mjölk
Salt och peppar efter smak

Så här gör du:

1, Tjofffa ihop pajdegen i en matberedare (eller i en bunke). Först i med mjölet, sen kylskåpskallt smör i mindre bitar och kör tills med börjar bli en deg, då tar du i vattnet och kör lite till tills det blir en perfekt pajdegsklump.

2, Tryck ut degen i en pajform och ställ kallt i kylen i 20-30 min. Sätt på ugnen på 200 grader.

3, Hacka bladen från broccolin grovt.

4, Fräs bladen i en stekpanna med rapsolja och den skivade vitlöken, tills bladen blir mjuka och glänsande.

5, Förgrädda pajskalet  ca 10 minuter.

6, Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och peppar.

7, Lägg de frästa broccolibladen i pajformen, strö över den rivna osten och häll äggstanningen över.

8, Grädda i ugnen ca 30 minuter, kolla så att äggstanningen stannat.

9, Ät och njut! Och orkar du inte opp den på direkten funkar den att frysa och sen tas med som en smaskig matlåde-lunch!

Broccolistams-soppa

Mild broccolistams-soppa

Det här behöver du:

3 stammar av broccoli (ca 300 g)
2 – 3 potatisar
1 liten gul lök
1 l vatten
2 buljongtärningar
2 dl mjölk eller grädde
Salt och peppar efter smak

Så här gör du:

1, Skiva broccolistammarna, potatisen och löken.

2, Koka upp vattnet med buljongen och häll i broccoli, potatis och lök. Låt sjuda i 10-15 minuter (känn så att allt är mjukt och genomkokt).

3, Mixa soppan slät.

4, Häll i mjölken eller grädden och smaka av med salt och peppar.

5, Låt sjuda sakta en liten stund.

6, Servera med en klick creme fraish och ev en liten broccolibukett. Soppan blir så där superlen och mild, så att även typ broccoli-motsträviga barn gillar den.

 

Broccolisallad

Broccolisallad med lökvinägrett 

Det här behöver du:

Buketterna från en broccoli

Vinägrett
2 msk rapsolja
1 msk äppelcidervinäger
1 finhackad liten rödlök
1 riven vitlöksklyfta
Salt och peppar

Så här gör du:

1, Förväll broccolibuketterna genom att koka dem i ca 2 minuter. Häll av vattnet och skölj buketterna i kallt vatten.

2, Vispa ihop vinägretten och låt den stå och moja till sig 5 minuter.

3, Häll vinägretten över broccolin och servera antingen direkt, eller låt den stå och dra en stund så att den blir ännu mer smakrik.

4, Servera, ät och njut! Passar perfekt som tex tillbehör till söndagssteken eller till det grillade.

Mer svensk mat i offentliga kök!
8 restauranger som väljer svenska råvaror