Burgarbuffé när födelsedagsbarnet själv får välja – tre recept som är bra både för smaken och plånboken

29 april, 2018
Burgarbuffe

Den här veckan har vi haft födelsedagsfirande hemma oss. Och visst är det nåt särskilt med just födelsedagar som gör att man går igång lite extra på det här med att skapa traditioner och sedan hålla fast vid dem? Hemma hos är det två födelsedagstraditioner som jag vägrar ruckar på.

1, Födelsedagsbarnet väcks med skönsång och frukost på sängen, och får absolut inte öppna några paket innan det på brickan är uppätet.

2, Födelsedagsbarnet får välja vad vi ska äta till middag.

Just nummer två har ibland varit en utmaning rent mentalt för mamman, eftersom hon ju har vissa bestämda åsikter om det som hamnar på tallriken… Och då det är hemlagat som gäller hos oss har det så klart funnits perioder där det som av barnen upplevs som den yppersta lyxen är det som kallas köpe-mat. Detta resulterade tex en gång i att sonen på sin födelsedag ville dela med sig av en fantastisk matuppfinning som han fått uppleva hemma hos en klasskompis- nämligen en portion färdigmat där maten var uppdelad i fack. Wienerschnitsel i plastlåda uppvärmd i micron kanske inte var en smaksensation- men huvudsaken var ju att födelsedagsbarnet själv var lyrisk! 🙂

På den 16:e födelsedagen genererade sonens val betydligt gladare miner då hans önskan var burgarbuffé. Eftersom man sällan vet hur många som dyker upp till middag hemma hos oss (tror tonåringar har ett sjätte sinne som talar om när det bjuds på god mat hemma hos nån) funkar buffé bäst. Hemma hos oss betyder burgarbuffé att vi grillar burgare (helst av grovmalen nötfärs), friterar klyftpotatis och lassar fram Calles special coleslaw, hemgjord burgardressing, mammans hembakade hamburgerbröd, karamelliserad lök, sallad, rödlök och tomat. Alla råvaror till detta, utom tomaten, går att få tag på i svensk form året runt, vilket gör denna meny extra bra!

Jag tycker ju alltid hemlagat är godast, så även om det finns finfina alternativ att köpa gör jag gärna allt från grunden själv. Det tar inte så himla mycket längre tid att forma hamburgare av färsk färs och att slänga ihop en egen dressing och coleslaw. Bröden och den hemfriterade potatisen tar så klart en stund att göra, men är så värt det eftersom det blir väldans gott. Dessutom blir det ju billigare, särskilt om man är många.

För er som är sugna på att piffa till burgarmenyn på Ross-vis kommer här tre recept som är superenkla:

hamburgerbröd
Enkla hamburgerbröd som du gör själv är både gott och billigt!

Bästa burgarbröden

Det här behöver du:
1 pkt jäst
8 dl mjölk
50 g smör
2 msk honung
3 tsk salt
2 dl grahamsmjöl
Ca 14 dl vetemjöl
1 uppvispad ägg + ev sesamfrön till garnering

Gör så här:

1, Smula jästen i en bunke (jag använder min assistent som jag älskar högt)

2, Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm tills det är fingervarmt.

3, Häll vätskan över jästen och rör tills det löst upp sig.

4, Rör i honung, salt och grahamsmjöl.

5, Tillsätt vetemjölet lite i taget tills det blir en smidig deg. Knåda eller kör i assistenten en rejäl stund för då blir brödet luftigare.

6, Låt degen jäsa till dubbel storlek, tar ca ca 60 min. Om du har kalaset på kvällen kan du göra degen på morgonen och lägga in i kylen, så står det där och jäser lagom tills du kommer hem efter jobbet och kan baka ut brödet.

7, Dela upp degen i lagom stora delar (för mig blir det ca 25 bullar). Rulla ihop till bollar och platta till dem när du lägger dem på plåten

8, Låt bröden jäsa på plåten ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

9, Pensla med uppvispat ägg och strö ev över sesamfrön (förslag på svensk ersättning till sesamfrön emottages tacksamt!).

10, Grädda i ca 10-12 minuter. Min ugn är lite ojämn så man får passa dem lite, ett knep är att när de fått fin färg på ovansidan och känns hårda när man knackar på dem med stekspade på undersidan så är de klara.

 

Calles salta coleslaw

Det här är en variant av coleslaw med lite salt smak som komponerats av sonen själv.
Tjoffa ihop följande i en skål och låt stå en liten stund innan servering:

Ca 1 liter strimlad vitkål
1 stor riven morot
½ strimlad rödlök
1 knapp dl creme fraiche
½ dl majonäs
Krydda efter egen smak med Piffi allkrydda eller liknande.

 

Hamburgerdressing

Ytterligare en sak att bara tjoffa ihop i en skål:

1 dl creme fraiche
0,5 dl majonäs
0,5 dl bostongurka
2 msk tomatpuré
3 msk chilisås
Krydda efter egen smak med vitlökssalt och cayennepeppar

Sluta äta importerat kött – för antibiotikans skull
Var kommer maten ifrån?