Julöl 2022 – riktigt bra svenska julöl
Att välja julöl behöver inte vara så svårt, i varje fall om man väljer rätt. Här är några av de bästa julölen 2022, härliga att smaka till skinkmackan, julbordet eller julchokladen – eller bara för sig själv.
Och vet du vad, jag fyller på hela tiden, så fort jag hittar någon ny smak-säker filur så landar den här.
[uppdaterad den 14 december 2022]
Jenny Nyström julbrygd från Ängöl (11490) 4,5, 33 cl, 22,50 kronor
Konstnären Jenny Nyström, som verkligen målat in julen i våra hjärtan, föddes och växte upp i Kalmar – samma stad som Ängöl ligger i. Därför heter denna öl som den gör och därför har den denna fina etikett. Ölen är en hommage till konstnären Nyström helt enkelt.
Den är också en hommage till möjligheten att brygga öl med stora smaker med lägre alkohol och den kombinationen, mycket smak och lägre alkoholhalt, gör denna till en osedvanligt trevlig juldryck. En av de bästa i år faktiskt. Den har en fyllig och nästan nedtonad smakprofil men är samtidigt matvänlig, nyanserad och personlig. Lite torkad frukt, nätt kryddighet och en ganska markant beska som ändå är fint integrerad i smakerna, det är liksom ingen vägg mellan frukt och beska. Törstsläckande vilket i vanliga fall kan låta lite töntigt men här, i kombination med julmaten, är det nästan ett måste. Klar favorit!
Kosta Julöl från Kosta bryggeri (38344) 6,5 %, 33 cl, 29 kronor
Du har säkert också några personer som du inte känner men som du tänker på då och då? Personer som du av någon anledning blivit lite intresserad av och sedan dyker de upp i hjärnvindlingarna med jämna mellanrum utan att du egentligen vet varför. En sådan person är, i mitt liv, Torsten Jansson. Helt obegripligt så klart men jag kan inte hjälpa det, med jämna mellanrum får jag en notis i hjärnan och så dyker Torstens namn upp. Om du inte vet vem det är, varsågod.
Denne Jansson har köpt ett bryggeri, flyttat det till Småland och låter ny brygga öl under namnet Kosta bryggeri. Bland annat den här, en lite alkoholstarkare julöl som håller bra kvalitet. Fyllig i kroppen, nyanserad i smakerna (tänk mörk frukt, mörkt bröd, mörk choklad) och en välkomponerad beska som sätter balansen första rummet. Det blir bra det. Inte en sensation men en bra öl.
Nu kommer jag tänka på Torsten Jansson ännu oftare. Attans.
God ale från Barlind beer (38379) 6,4 %, 33 cl, 33,90 kronor
Barlind beer ligger på Björkö i Göteborgs norra skärgård och är rejält drivna i ett inte kompromissa med smak och kvalitet. Så även här. Nyanserad med kaffe, choklad och mörkt bröd i smaken och dessutom några stänk av djup apelsin. Dessutom får djupet i smaken stuns av en pigg kryddighet och en kraftfull beska som ger en helgjuten smakupplevelse. Mer långsamt-njuta-öl än julmats-öl och en av årets bästa julöl.
Winter warmer från Sibbarps husbryggeri (34030) 7,5 %, 33 cl, 36,30 kronor
Reagerar du på priset? Det kanske känns lite väl mycket att lägga över 35 kronor på en 33:a? Jag kan förstå det. Och jag kan också tycka att det finns bättre val att göra om man vill dricka riktigt bra hantverksöl från hela spektrat och inte vill lägga 35 kronor på en öl. Så är det ju nästan alltid.
Men om man vill dricka en öl som startar i en relativt entonad lakrits/tjära-smak och sedan i takt med att värmen tar tag i den blommar ut och rör sig mot mörka frukter, kanel och apelsin så är detta ett bra val. Det bygger på att man dricker den långsamt, att man låter den värmas upp av rummet och händerna och sakta men säkert veckla ut sig i all sin prakt. Dricker du den fort så är det lakrits som gäller och det ska du inte göra, 7,5 % är bryggt för att njutas sakta.
Red IPA från Oceanbryggeriet (35330) 5,2 %, 33 cl, 24,90 kronor
Vem behöver egentligen en röd ipa till jul? Jo, ganska många skulle jag säga. Man behöver ju inte vara traditionalist i varje vägval utan man kan blanda upp öl-utbudet med en röd ipa då och då. Oceanbryggeriet brygger ofta i en klassisk skola med tydliga brittiska influenser och här är det tallbarr och grapefrukt och en tilltagen frukt som dessutom får ett tillskott av bryggeriets hussmak – kolan – och det blir riktigt salongsfähigt. Dessutom, som det ska, en rejäl beska som bjuder på lång eftersmak. Funkar fint som en ”välkommen”-öl till gästerna, funkar fint till delar av maten (ffa köttet) och funkar finfint som ”läsa-julbok-öl” efter allt ståhej.
Inte klassisk men oj så välbehövlig vissa stunder i livet.
Mysingen Midvinterbrygd från Nynäshamns Ångbryggeri (17732) 6 %, 50 cl, 34 kronor
Kanske är det dumt att ha med den här ölen på en favoritlista år från år då den är ganska speciell men för mig så är detta ölhantverk på hög nivå. Och det går ju inte riktigt att bortse från en favorit bara för att den varit en favorit i alla år, eller hur?
Nynäshamn levererar alltid på högsta nivå och när man låter kryddburken spilla över, vi pratar om muskot, kryddnejlika, kummin och pomerans bland annat så blir det riktigt, riktigt härligt. Doften antyder vad som komma skall och smaken är i fin balans med lite syrliga charkdrag som håller ihop det hela och med en väldig balans trots alla dessa smaker som studsar omkring och vidgar vyerna. Beska? Så klart, men väldigt mjuk och fin. Ett måste i min jul-öl-kasse.
Winter ale från Oppigårds bryggeri (11320), 5,3 %, 50 cl, 29,90 kronor
Det finns en liten, liten lakritston i eftersmaken till denna öl och den där nyansen kan man sitta och leta efter en lång stund. Det är inte den viktigaste delen men det är en komponent som ger denna klunkvänliga, matförträffliga, omåttligt nyanserade öl en air av fullkomlighet som är svår att hitta i en vanlig öl.
Paradoxalt nog är detta en helt vanlig öl med en helt vanlig alkoholhalt men ändå är det en av Sveriges bästa – en fullträff år efter år. Detta är, enligt mig, inte bara en öl. Det är en kulturgärning, en ambition, en vilja att göra öl i mästarklass och det är lyckosam ambition.
Smaken då? Fyllig utan att vara överkrämig, humlig utan att vara överstyrd, smakrik utan att vara en sipp-öl. Perfekta apelsintoner, underbara lager av frukt och kola och så den där kaffelakritsen som ligger och bevakar hela härligheten.
Mästarklass! På alla sätt!
Slottets julöl från Halmstad brygghus (33321) 5,9 %, 33 cl, 24,90 kronor
En gång i tiden jobbade Halmstad brygghus primus motor på Carlsberg och producerade volymöl så det stod härliga till. Sedan växlade han ned, eller upp?, och drog igång Halmstad brygghus och har hållit smakfanan högt sedan dess. Daniel Eriksson är hans namn och det pryder till och med etiketten, här är någon som verkligen står för sin öl.
Så klart man ska göra det! En julöl av klassiskt slag men med lite finare puts på detaljerna gör att detta borde vara en favorit inte bara i Halland. Lätt sötma, fin frukt, imponerande fyllighet och med lite apelsinton som gör att den läskar och inte fjäskar utan står upp snyggt tillsammans med skinkan, köttbullarna och prinskorven. Beskan lagom men inte som lagom och mjäkig utan som lagom och tjusigt balanserad. Finfin öl!
Kalla tiders lager från Ängöl (31988), 5,8 %, 33 cl, 24, 50 kronor
Kalmarbryggeriet Ängöl har kommit att bli ett riktigt stabilt bryggeri och levererar alltid kvalitet av högsta klass. Denna mörka lager kombinerar smaksäkerhet, drickvänlighet och julmats-tycke på ett sätt som gör att det är den enda julölen du behöver om du vill göra det enkelt för dig. Det finns en del i samma stil och med samma klass men detta är en av de bästa.
Bra fyllighet i kroppen, uppfriskande torr och med dragning åt choklad och kaffe utan att det på något sätt slår över. Ett säkert kort som passar till mycket utan att bli trist.
0 kommentarer